politico-euroclear-dozvolyly-zberehty-prybutok-vid-aktyviv-rf-za-dva-roky-idetsia-pro-5-mlrd-yevro

Politico: Euroclear дозволили зберегти прибуток від активів рф за два роки. Ідеться про 5 млрд євро

 • 28432 переглядiв

Як повідомляється, Euroclear, який володіє більшістю заморожених активів російського центрального банку в Європі, отримав дозвіл зберегти прибуток, отриманий від цих активів у 2022 і 2023 роках, замість того, щоб використовувати ці кошти на підтримку військових зусиль України.

Euroclear, який утримує більшість заморожених активів російського центрального банку в Європі, отримав дозвіл зберегти прибуток, отриманий від цих активів у 2022 і 2023 роках. Згідно з даними Єврокомісії, 5 мільярдів євро, які зберігає Euroclear, є буфером, що дозволяє оплатити поточні та потенційні судові позови в росії та інших країнах. Однак, українська сторона "не приймає цей аргумент", повідомило Politico 26 березня, пише УНН

Деталі

"Euroclear, органу, який утримує переважну більшість активів російського центрального банку в Європі - знерухомлених санкціями, коли москва вторглася в Україну більше двох років тому - отримав дозвіл утримувати прибутки, отримані від їх інвестування в 2022 і 2023 роках, а не використовувати готівку для підтримки військових зусиль України", - ідеться у публікації.

На тлі потреби України у грошах на боєприпаси, Європейська комісія запропонувала використати 90% прибутку від заморожених російських активів в Європі на закупівлю зброї для України. Це оцінюється в суму обсягом від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік.

"Але блок обмежується прибутками, накопиченими після 15 лютого 2024 року, дати, коли ЄС було схвалено першу частину законодавства. Прибуток, отриманий до цього часу, залишиться в Euroclear, брюссельському депозитарії цінних паперів", - пише видання.

Згідно з даними Єврокомісії, "5 мільярдів євро, які зберігає Euroclear, є буфером, що дозволяє оплатити поточні та потенційні судові позови в росії та інших країнах".

"Прибутки за 2022-2023 роки, пов'язані з російськими знерухомленими активами, відокремлюються від прибутків "бізнесу, як звичайно, - ідеться в письмовій відповіді Euroclear. - Ми не розподіляємо ці прибутки між акціонерами і зберігаємо їх до отримання подальших вказівок".

Згідно з пропозицією ЄС, з якою ознайомилося видання, але яку ще не оприлюднено, кошти призначені для "витрат, ризиків і збитків, понесених центральними депозитаріями цінних паперів... через війну в Україні".

Україна, пише видання, "не приймає цей аргумент", і міністр юстиції Денис Малюська, як повідомляється, назвав його "помилкою" під час дискусії в Брюсселі минулого тижня.

"Я ніколи не чув, що 5 мільярдів євро є буфером для Euroclear, = сказав Малюська. - Це надто велика [сума] грошей, щоб бути буфером" для будь-якого потенційного позову.

"Українські офіційні особи заявили, що ця сума також не узгоджується з тим фактом, що Euroclear зазнала лише 34 мільйонів євро втрат доходу через прямі наслідки війни, за словами генерального директора компанії Ліва Мострі", - ідеться у публікації.

Але експерти з права відзначили, що арешт прибутку заднім числом був би юридичним мінним полем, що пояснює, чому пропозиція Єврокомісії не охоплює доходи, отримані в 2022 і 2023 роках, пише видання.

"Існують дуже обмежені обставини, за яких нормативні акти можуть застосовуватися заднім числом", - сказав Малюська, сам колишній юрист.

Юридичний текст містить кілька інших поступок для Euroclear. Згідно з документом, фінустанова може безстроково зберігати 3 відсотки виручки "для забезпечення ефективності своєї роботи".

На додачу до 5 мільярдів євро грошових коштів Euroclear, як вказано, може використовувати 10 відсотків прибутку, отриманого після 15 лютого 2024 року, як додаткову гарантію. Фінансова установа може попросити ЄС доповнити цю суму в крайньому випадку.

Якщо юридичні ризики не матеріалізуються до 2027 року, Euroclear має передати ЄС 10 відсотків цієї "страховки", але не 5 мільярдів євро прибутків, отриманих у 2022 та 2023 роках, за словами чиновника ЄС.

Боррель запропонував країнам ЄС використати доходи від заморожених активів рф на озброєння України20.03.24, 12:19 • [views_0]