29-riznykh-pidtypiv-omikronu-tsyrkuliuiut-v-ukraini-moz

29 різних підтипів "Омікрону" циркулюють в Україні - МОЗ

 • 22249 переглядiв

За даними Міністерства охорони здоров'я, наразі в Україні циркулює 29 субваріантів штаму COVID-19 "Омікрон".

На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19, підтипів штаму "Омікрону", повідомили у середу у Міністерстві охорони здоров'я, пише УНН.

Деталі

"Зараз на території країни циркулює 29 субваріантів штаму "Омікрон", - повідомили у МОЗ.

Як зазначається, від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема "Дельту" та "Альфу", поширені під час попереднього епідсезону.

"Світова тенденція щодо COVID-19 полягає у тому, що вірус остаточно переходить до категорії сезонних захворювань, як грип. Щороку люди будуть стикатися з коронавірусом, який продовжить мутувати. Наразі відомий і досліджений характер мутацій COVID-19 не вказує на те, що вірус став агресивнішим для організму. Все частіше COVID-19 протікає як гостра респіраторно-вірусна інфекція та ухиляється від імунної відповіді - тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тому захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби", - зазначив заступник голови МОЗ - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За перебігом захворювання штам "Омікрон", як вказано, переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, старших за 60 років.

Людям з групи ризику рекомендована вакцинація. Вона безплатна, зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення на базі лікарні.

Грипом та ГРВІ протягом епідсезону перехворіло на третину більше українців, ніж торік08.03.24, 16:37 • [views_0]

Юлія Шрамко

COVID-19