banky-ochikuiut-shcho-ukraintsi-aktyvnishe-bratymut-kredyty

Банки очікують, що українці активніше братимуть кредити

 • 22467 переглядiв

Банки очікують збільшення кредитування бізнесу та домогосподарств протягом наступного року, а також покращення якості кредитного портфеля завдяки зростанню попиту на корпоративні та роздрібні кредити.

Банки очікують збільшення кредитування населення та бізнесу протягом наступного року, а також покращення якості кредитного портфеля. Про це свідчить свіже опитування банків, повідомляє НБУ, пише УНН.

Деталі

"Банки очікують зростання обсягів кредитування бізнесу й населення впродовж наступних 12 місяців та вперше з IV кварталу 2021 року прогнозують підвищення якості кредитного портфеля", - ідеться у повідомленні НБУ з посиланням на результати опитування.

Також, як повідомляється, відзначаються такі тенденції:

  • Зріс попит як на корпоративні, так і на роздрібні кредити. Найбільший інтерес бізнесу – до позик МСП, довгострокових і гривневих кредитів. Фінустанови очікують збільшення попиту на всі види позик для бізнесу в II кварталі. 
  • Попит домогосподарств на позики стимулювали кращі споживчі настрої. Банки надалі очікують зростання попиту населення на споживчі кредити, водночас попит на іпотеку не зміниться. 
  • Боргове навантаження бізнесу оцінюється як середнє, населення – як низьке. Рівень схвалення заявок для кредитів бізнесу в цілому зменшився вперше за останні 12 місяців, натомість рівень схвалення заявок для кредитів МСП зростає четвертий квартал поспіль. Рівень схвалення заявок для населення зріс лише на іпотечні кредити завдяки певному пом’якшенню заставних вимог. 
  • Банки посилили кредитні стандарти для іпотечних кредитів, водночас продовжують послаблювати стандарти для споживчих позик п’ятий квартал поспіль. У II кварталі банки планують пом’якшити кредитні стандарти для домогосподарств, переважно для іпотеки. 
  • Банки повідомили про зростання кредитного ризику та певною мірою – валютного. У ІІ кварталі вони очікують передусім на зростання процентного та кредитного ризиків.

Українці у сім разів активніше брали іпотеку у лютому: під який відсоток дають кредит15.04.24, 15:36 • [views_0]

Юлія Шрамко

Суспільство