belhiia-postavyt-ukraini-vynyshchuvachi-f-16-u-2024-rotsi-ranishe-nizh-planuvalosia-vrt-news

Бельгія поставить Україні винищувачі F-16 у 2024 році, раніше, ніж планувалося - VRT News

 • 55241 переглядiв

Бельгія поставить Україні до 4 винищувачів F-16 до кінця 2023 року, раніше раніше запланованої дати поставки - 2025 року, причому витрати будуть покриті за рахунок податків на російські активи.

До кінця цього року Бельгія поставить Україні винищувачі F-16. Про це заявили прем'єр-міністр Олександр Де Кроо і міністерка оборони Людивін Дедондер. Зазначається, що уряд не чекатиме до 2025 року, щоб поставити літаки, як це планувалося раніше. Про це пише видання VRT News, передає УНН.

Це великий крок для захисту України. … Наша країна вже була членом коаліції F-16, разом з якою відповідала за ремонт поставлених літаків і навчання українських пілотів. Але тепер наша країна приєднується до обмеженого кола країн, які фактично постачатимуть літаки в Україну.

- сказав міністр Александр Де Кроо під час пресконференції.

Деталі

Він зауважив, що поки що  Бельгія відправить в Україну максимум 4 літаки.

Подальші поставки залежать від часу прибуття F-35.

 - додав прем'єр.

Поки що не зовсім зрозуміло, коли F-16 будуть доставлені в Україну, але за словами міністра оборони Людивіна Дедондера, це станеться "якнайшвидше".

Ми зробимо все можливе, щоб поставити літак до кінця року.

— сказала Дедондера під час пресконференції.

Урядовці також заявили, що окрім літаків, вони планують поставити українцям ППО на суму понад 200 мільйонів євро. Де Кроо підкреслив, що всі поставки військової техніки будуть оплачуватися за рахунок податків на російські активи.

Ви знаєте, що в нашій країні "запарковано" багато російських грошей. Ми використовуємо відсотки з них, аби дати українцям, щоб вони мали змогу захиститися від росіян. Відтак ці поставки не оплачуватимуться з податкових  грошей бельгійців.

– пообіцяв Де Кроо.

Додатково

У виданні відзначили, щ ооголошена поставка F-16 в Україну стала несподіванкою. Під час візиту президента України Володимира Зеленського 11 жовтня 2023 року у Бельгію йому обіцяли поставити ці винищувачі "лише з 2025 року".

Раніше начальник оборонного відомства Мішель Хофман і генерал матеріальних ресурсів Гетінк заявляли, що Міноборони Бельгії не має можливості пожертвувати Україні F-16.

Флот потрібен нашій країні для виконання власних місій.

 - казали вони.

VRT NWS отримав доступ до детальних даних про поточний стан повітряного флоту Бельгії й надав їх експертам з великим послужним списком.

Наша країна, безумовно, може подарувати Україні F-16, якщо захоче. Оголошена сьогодні поставка підтверджує це.

— підтвердив діючий старший військовий.

Нагадаємо

У середині квітня Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявляв, що Бельгія підтримує підготовку українських пілотів для літаків F-16 і сподівається, що перша поставка відбудеться в травні, але Бельгія все ще сама потребує F-16, поки вони не будуть замінені на F-35.