halushchenko-krainam-g7-rosiiany-ne-prypyniat-atakuvaty-enerhosektor-ukraini-potribna-dopomoha-u-vidnovlenni

Галущенко - країнам G7+: росіяни не припинять атакувати енергосектор - Україні потрібна допомога у відновленні

 • 49125 переглядiв

Масована атака росії 22 березня завдала серйозної шкоди енергетичній інфраструктурі України, що вимагає термінового ремонту та збільшення генеруючих потужностей, особливо маневрених потужностей для Харкова та Одеси, а також посилення протиповітряної оборони та фізичного захисту об'єктів.

Масована атака рф на енергетичну інфраструктуру 22 березня завдала руйнувань тепловій та гідрогенерації, ключовим підстанціям, готується список нагальних потреб для відновлення, який передадуть партнерам. Та окрім ремонтів необхідно й збільшення потужностей, особливо маневрових, для Харкова та Одеси, а також посилення ППО. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко на засіданні Координаційної групи G7+ 28 березня, пише УНН з посиланням на Міненерго.

Деталі

Очільник Міненерго поінформував учасників зустрічі про наслідки атаки росіян на об’єкти української енергетичної інфраструктури 22 березня, що стала наймасованішою з початку повномасштабної війни.

"Руйнувань зазнала теплова- та гідрогенерація. Значна частина потужностей потребуватиме для відновлення тривалого часу. Також було пошкоджено ключові підстанції", - зазначив Галущенко.

Міністр наголосив, що наразі готується список нагальних потреб для відновлення потужностей енергетичних компаній державного і приватного секторів, що постраждали від атаки. Цей перелік передадуть партнерам для опрацювання. 

"Ми розуміємо, що росіяни не зупиняться і продовжуватимуть атаки. З огляду на це, нам потрібно здійснювати ремонти. Але, окрім відновлення, маємо думати про те, у який спосіб ми можемо швидко наростити потужності генерації. Найшвидший вихід – це маневрові потужності, особливо важливі для таких регіонів, як Харків та Одеса", - підкреслив він.

Галущенко подякував міжнародним партнерам за допомогу, що допомогло ремонтній кампанії торік і стабільному проходженню опалювального сезону. "Але тепер перед нами нові виклики. Тому важливо продовжувати нашу співпрацю, щоб бути готовими до наступної зими", - зазначив він.

Для посилення безпеки енергетичних об’єктів міністр звернув увагу на важливість нарощування потужностей української ППО та покращення фізичного захисту енергетичної інфраструктури. Окремо Галущенко акцентував на необхідності збільшення можливостей імпорту електроенергії в Україну для забезпечення стійкості енергосистеми.

Учасники засідання, як вказано, підтвердили готовність і надалі допомагати українському енергосектору. Головуючий на засіданні заступник Держсекретаря США Джеффрі Пайєтт запевнив, що відповідна робота триває на рівні G7+ та безпосередньо США, а спеціальний посланник голови МЗС Італії Давіде Ла Чечиліа наголосив, що після масованих атак підтримка української енергетики має посилитися, над чим і працює Італія, що зараз головує у G7.

Ситуація на Дніпровській ГЕС складна, окупанти можуть повторити удари по дамбі - Галущенко23.03.24, 16:52 • [views_0]