halushchenko-rosiia-natsilylasia-na-ukrainski-elektrostantsii-shchob-pidirvaty-ekonomiku-neobkhidna-protypovitriana-oborona

Галущенко: росія націлилася на українські електростанції, щоб підірвати економіку. Необхідна протиповітряна оборона

 • 42350 переглядiв

росія цілеспрямовано атакує теплові та гідроелектростанції України, щоб завдати шкоди її економіці, спричиняючи значні руйнування об'єктів виробництва та передачі електроенергії, збитки від яких вже вимірюються мільярдами гривень.

росія вдаряє по теплових і гідроелектростанціях, щоб завдати шкоди економіці Україні. Аби захистити енергетичні об'єкти від російських ракетних атак необхідне посилення протиповітряної оборони, заявив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю для Bloomberg, передає УНН

Як зазначає Bloomberg, російські атаки на українські енергетичні об'єкти останніми тижнями були масштабнішими і краще спланованими, ніж в попередні два роки, вони вивели з ладу генеруючі потужності й обмежили постачання електроенергії.

Руйнування були значними - і у виробництві електроенергії, і в її передачі. Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштабів збитків, оскільки багато об'єктів досі перебувають під завалами, і ми не можемо до них дістатися

- сказав Галущенко. 

Загальна сума збитків ще офіційно не підрахована, але Галущенко сказав, що вона вже вимірюється мільярдами гривень і може продовжувати зростати. За його словами, в кінцевому підсумку масштаби можуть сягнути мільярдів доларів.

За словами Галущенка, Україна шукає необхідне їй енергетичне обладнання по всьому світу - зокрема, у сусідніх країнах - для заміни пошкодженої техніки. Але ці пошуки можуть виявитися безрезультативними, якщо у країни не буде достатньої протиповітряної оборони. 

Теплові та гідроелектростанції стали основним об'єктом ударів росії навесні. За словами Галущенка, ці атаки загрожують не тільки втратами електроенергії, а й екологічними катастрофами.

Атаки на гідроелектростанції - це терористичні акти і воєнні злочини, оскільки вони впливають не тільки на виробництво електроенергії, а й на роботу гребель на річках

- сказав міністр.

Мета росії - зруйнувати економіку України, сказав Галущенко, додавши, що ще більші збитки, завдані енергосистемі, ускладнять досягнення піку споживання цього літа.

"Ми обов'язково будемо спілкуватися з людьми", - сказав він. "Усі хочуть жити комфортно, але ми повинні думати про те, що зараз є обмеження".

Міністр енергетики Галущенко не виключає підвищення тарифів на світло 06.04.24, 13:44 • [views_0]