ispaniia-nadast-ukraini-partiiu-raket-dlia-system-patriot-zmi

Іспанія надасть Україні партію ракет для систем Patriot - ЗМІ

 • 16729 переглядiв

Іспанія погодилася надати Україні обмежену кількість ракет для системи протиповітряної оборони Patriot, незважаючи на тиск з боку НАТО та ЄС.

Іспанія погодилася передати Україні ракети для систем протиповітряної оборони Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС,  пише El Pais, передає УНН

Деталі

Як зазначається, рішення про передачу невеликої кількості ракет, кожна з яких коштує понад мільйон євро було ухвалене після відмови міністерства оборони Іспанії передати Україні батарею, розгорнуту з 2013 року на кордоні Туреччини та Сирії.

Іспанська армія має в своєму розпорядженні три батареї, кожна з яких має відповідні ракетні пускові установки, радар і станцію управління, придбані в Німеччині в 2004 і 2014 роках. 

За даними El Pais, одна з цих батарей розташована у місті Адана (Туреччина). Дві інші – на базі морської піхоти (Валенсія), і на одній із них навчаються  українські та іспанські солдати. 

Міністерство оборони категорично відмовилося постачати Україні батарею, що розгорнута в Туреччині, стверджуючи, що вона є єдиним ефективним засобом в разі ракетної атаки. 

Проте, як стверджують джерела видання, уряд погодився на постачання партії ракет Patriot як компенсацію.  El Pais пише, що передадуть "дуже обмежену кількість" батарей. 

Нагадаємо 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба цього тижня заявляв, що Україна знайшла сім систем протиповітряної оборони Patriot,  які могли б передати партнери. Одну із них відправляє Німеччина, ще щодо чотирьох ведуться переговори, а ще дві перебувають у "полі його зору" України. 

Греція відмовилась надавати Україні системи протиповітряної оборони26.04.24, 07:50 • [views_0]