kabmin-skhvaliv-ugodi-pro-finansuvannya-program-transkordonnogo-ta-transnatsionalnogo-spivrobitnitstva

Кабмін схвалив угоди про фінансування програм транскордонного та транснаціонального співробітництва

 • 12197 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Кабінет міністрів України схвалив угоди про фінансування п’яти програм транскордонного та транснаціонального співробітництва. Про це УНН повідомляє з посиланням на Урядовий портал.

Цитата

“Кабінет міністрів України на засіданні у п’ятницю, 17 листопада, схвалив угоди про фінансування п’яти програм транскордонного та транснаціонального співробітництва та надав Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ользі Стефанішиній повноваження на їх підписання”, — йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що схвалення угод створює правові підстави для приєднання України до 5 програм транскордонного та транснаціонального співробітництва, що є ключовим елементом політики згуртування Європейського Союзу щодо країн-сусідів, на період 2021-2027 років.

Участь України у відповідних програмах дозволить залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку українських регіонів, зокрема реалізовувати спільні проєкти з європейськими регіонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна залучить ще 250 млн євро від ЄС на швидке відновлення

Так, уряд схвалив угоди про фінансування таких програм розвитку прикордонних регіонів:

• Interreg NEXT Польща-Україна;

Програма охоплює: Більський, Холмський, Замостський, Люблінський, Пулавський, Коросненський, Перемишльський, Ряшівський, Тарнобжезький, Білостоцький, Ломжинський, Сувальський, Остроленцький та Седлецький повіти в Польщі, а також Львівську, Волинську, Закарпатську, Рівненську, Тернопільську та Івано-Франківську області в Україні.

Основними завданнями Програми є сприяти розробці проєктів у сфері довкілля, здоров’я, туризм, співпраця, кордони.

• Interreg NEXT Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна;

“Програма охоплює: Саболч-Сатмар-Березька та Боршод-Абауй-Земплен в Угорщині, Кошицький край та Пряшівський край у Словаччині, Марамуреш, Сату-Маре та Сучава в Румунії, Закарпатську, Івано-Франківську та Чернівецьку області в Україні”, — зазначається в повідомленні.

Проєкти у рамках програми мають сприяти адаптації до зміни клімату та запобіганню ризикам стихійних лих; підвищенню біорізноманіття та зменшення всіх форм забруднення; забезпечення рівного доступу до охорони здоров’я; підвищення ролі культури та сталого туризму в економічному розвитку, соціальній інтеграції та соціальних інновацій; посилення співпраці між громадянами, суб’єктами громадянського суспільства та інституціями.

• Interreg NEXT Румунія — Україна;

Програма охоплює: Марамуреш, Сату-Маре, Тулча та Сучава в Румунії, Закарпатську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Одеську області в Україні.

Тематичні пріоритети: екологічний фокус (зміна клімату та запобігання ризикам стихійних лих, біорізноманіття); соціальний розвиток (освіта, охорона здоров’я, культура); прикордонне співробітництво (безпечніші та надійніші кордони).

• Interreg NEXT Басейн Чорного моря;

“Програма спрямована на розвиток країн Чорноморського регіону, а саме Румунію, Болгарію, Туреччину, Республіку Молдову, Грузію, Вірменію, Грецію та Україну (Миколаївська, Одеська, Херсонська, Запорізьку та Донецьку області (території, що знаходяться під контролем України). Проєкти у межах програми спрямовані на досягнення однієї з наступних цілей: розумний регіон; чистий регіон”, — йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що нової ваги зараз набуває і Дунайський регіон

• Дунайської регіональної програми Interreg;

Програма дозволить створити платформу для співпраці в стратегічних напрямах між усіма країнами-учасниками Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Територія, яку охоплює Програма, складається з 14 країн, які утворюють макрорегіон з найбільшою кількістю країн-учасниць серед усіх транснаціональних програм ЕС: Австрія, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Німеччина, Угорщина, Румунія, Словаччина, Словенія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Сербія, Молдова та Україна.

У програмному періоді 2021-2027 прийнято рішення відкрити доступ до участі у конкурсах проєктів потенційним партнерам з усіх регіонів України.

“Цілями в межах пріоритетів програми є зокрема посилення інновацій та передачі технологій в Дунайському регіоні, сприяння розвитку відновлюваної енергетики, сприяння адаптації до зміни клімату та боротьбі зі стихійними лихами, покращення управління водними ресурсами та осадами, захист та збереження біорізноманіття в екологічних коридорах та екорегіонах тощо”, — зазначається в повідомленні.

Українські Національні Новини

Політика