komitet-mvf-ne-spromihsia-napysaty-spilne-komiunike-na-tli-rozbizhnostei-shchodo-voien

Комітет МВФ не спромігся написати спільне комюніке на тлі розбіжностей щодо воєн

 • 25122 переглядiв

Комітет Міжнародного валютного фонду не зміг опублікувати спільне комюніке через розбіжності між членами щодо воєн на Близькому Сході та в Україні, натомість опублікував заяву голови МВФ, в якій визнав економічні ризики, пов'язані з глобальними конфліктами.

Комітет Міжнародного валютного фонду не зміг опублікувати спільне комюніке за підсумками весняної сесії МВФ і Всесвітнього Банку, через розбіжності членів щодо війн на Близькому Сході та в Україні. Натомість МВФ опублікував заяву голови організації, де визнані економічні ризики, пов’язані з конфліктами у світі, передає УНН.

Члени Міжнародного валютно-фінансового комітету "обговорили глобальні макроекономічні та фінансові наслідки поточних воєн і конфліктів, включаючи війну в Україні, гуманітарну кризу в Газі, а також збої в судноплавстві в Червоному морі.

— йдеться в заяві.

Деталі

Міністр фінансів Саудівської Аравії Мохаммед Аль- Джадаан, який нині головує в МВФ зауважив, що геополітична фрагментація світової економіки загалом призводить до негативних наслідків, але деякі країни отримують вигоду від диверсифікації ланцюжків поставок, які є частиною цієї тенденції.

Визнаючи, що IMFC не є форумом для вирішення геополітичних питань і проблем безпеки, і ці питання будуть обговорюватися на інших форумах, члени IMFC визнали, що ці ситуації мають значний вплив на світову економіку. Сьогоднішня ера не повинна бути воєн і конфліктів.

– сказав Аль-Джадан.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва сказала, що весняні зустрічі МВФ і Світового банку цього тижня у Вашингтоні були зосереджені на підвищенні стійкості світової економіки.

"Чого ми хочемо, так це світу, де зростання буде сильнішим, рівень життя вищим і країни з низьким рівнем доходу не падають. Світ, який буде більш стійким до потрясінь, які продовжуватимуть відбуватися".

Георгієва закликала країни "завершити роботу" над приборканням інфляції, продовжуючи при цьому відновлювати фіскальні буфери, які були виснажені пандемією COVID-19 і подальшою кризою вартості життя.

Представники світових фінансів неодноразово намагалися досягти згоди щодо консенсусного комюніке протягом двох років після вторгнення росії в Україну.

Міністерка фінансів Фінляндії Рійка Пурра пояснила журналістам після оприлюднення заяви голови, що Північні країни одностайно виступили проти ухвалення офіційного комюніке, оскільки в ньому прямо не згадується росія.

Нам не вдалося схвалити спільне комюніке, в якому прямо і прямо не згадується росія, що веде війну в Україні, і має всі види економічних наслідків у всьому світі.

— пояснила Пурра журналістам.

Тетяна Салганік

Війна