kytai-suttievo-zbilshyv-postavky-do-rosii-navihatsiinoho-obladnannia-ta-komplektuiuchykh-do-viiskovoi-tekhniky-zmi

Китай суттєво збільшив поставки до росії навігаційного обладнання та комплектуючих до військової техніки - ЗМІ

 • 17522 переглядiв

Китай значно збільшив поставки до росії навігаційного обладнання та компонентів для військової техніки, що дозволило рф прискорити виробництво озброєнь і посилити свою оборону проти українського контрнаступу у 2023 році.

За останній рік Китай суттєво збільшив обсяги поставок до росії навігаційного обладнання та різноманітних комплектуючих до військової техніки. Це дало можливість рф суттєво наростити виробництво зброї. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на доповідь Центру стратегічних і міжнародних досліджень – Вашингтонського аналітичного центру, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що торгівля деякими з найважливіших товарів подвійного призначення для російської армії різко зросла після зустрічі Сі Цзіньпіна з путіним у березні минулого року. 

У доповіді йдеться, що кількість поставок ключових товарів подвійного призначення, включаючи деталі гелікоптерів, навігаційне обладнання та машини, що використовуються для виготовлення точних деталей для зброї та літаків, підскочила з кількох тисяч на місяць до майже 30 тисяч на місяць.

"Зрештою це дозволило кремлю прискорити виробництво зброї, включаючи бронетехніку, артилерію, ракети та безпілотники, та забезпечити ефективний захист від контрнаступу України у 2023 році", - зазначає старший науковий співробітник Центру Макс Бергманн.

Додатково

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін раніше розповів, що іноземні партнери постійно цікавляться, з яких країн компоненти, аби вживати відповідні заходи. При цьому, для отримання підсанкційних товарів рф активно використовує треті країни. Зокрема, і Китай.

"Їх цікавить, яка фірма, чиє виробництво, коли випущений компонент, тому що дуже в багатьох випадках росіяни затирають номери, затирають виробників. І нам доводиться спеціальними методами, які у нас є, якраз проводити експертизи.

Санкції діють. Діють тільки для придбання зазначених компонентів російською федерацією або її якимись сателітами. Але є треті, четверті країни, з яких також можна постачати, і, напевно, так воно і робиться", - зазначив Рувін.