likuvannia-bezpliddia-za-derzhavni-koshty-dohovory-uklaly-iz-15-likarniamy-vydilyly-na-tse-maizhe-19-mlrd-hrn

Лікування безпліддя за державні кошти: договори уклали із 15 лікарнями, виділили на це майже 1,9 млрд грн

 • 25477 переглядiв

Вперше в Україні безкоштовне лікування безпліддя з використанням допоміжних репродуктивних технологій стало доступним за програмою медичних гарантій - на цей напрямок виділено 1,87 млрд грн.

Уперше в межах програми медичних гарантій в Україеі стало доступним безплатне лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. На цей напрямок програми виділили 1,87 млрд гривень, повідомляє Мінфін, пише УНН.

Деталі

"Вперше у 2024 році в межах програми медичних гарантій стала доступною безоплатна послуга із лікування безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій. На цей напрям за програмою медичних гарантій передбачено 1,87 млрд гривень", - повідомили у Мінфіні.

Зазначається, що це стало необхідним кроком у зв'язку зі значним зниженням народжуваності в Україні протягом останніх років. Проблеми з вагітністю стають актуальними для кожної п'ятої української пари. Окрім того, війна призвела до загострення кризи, збільшення міграції та спаду народжуваності. З початку війни рівень народжуваності зменшився на 28%, вказали у міністерстві.

Наразі Національна служба здоров'я України, як повідомляється, уклала договори на надання цих послуг у 15 закладах охорони здоров'я у таких містах: Київ, Львів, Дніпро, Чернівці, Рівне, Одеса й Івано-Франківськ.

Зазначається, що до програми залучено 15 закладів, які є лідерами впровадження репродуктивних технологій в Україні, з яких 12 є приватними. Це свідчить про обґрунтований тариф і перспективність надання таких послуг. Планується, що до надання цих послуг приєднаються також загальнодержавні заклади МОЗ.

"Мінфін спільно з МОЗ ініціювали запровадження в Україні нової безоплатної послуги з лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Відтепер українці зможуть безкоштовно скористатись цією послугою. Адже доступність такої допомоги є дуже важливою і вже зараз слід подбати про демографічну ситуацію в нашій державі, яка є невтішною щодо проблем старіння нації. До цього, на жаль, призводять як природні фактори, так і війна. Сподіваємось, що передбачена у 2024 році новація щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій сприятиме покращенню демографічної ситуації, підвищить рівень народжуваності та забезпечить підтримку стійкості сімейного благополуччя", ‒ прокоментував заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Нагадаємо

Після закінчення війни в Україні буде "бебі-бум" завдяки підвищенню рівня безпеки та впевненості в завтрашньому дні, вважає Президент Володимир Зеленський.