natsionalnyi-pavilion-ukrainy-vidkryly-na-venetsiiskii-biienale

Національний павільйон України відкрили на Венеційській бієнале

 • 17180 переглядiв

Національний павільйон України на 60-й Венеційській бієнале досліджує теми війни, еміграції, адаптації та мовної трансформації через чотири проекти, що символізують колективний спротив російській агресії.

На 60-й Венеційській бієнале розпочав роботу Національний павільйон України "Плетіння сіток", повідомили у Мінкульті, пише УНН.

Деталі

Темою цьогорічної бієнале є "Іноземці скрізь".

"Український павільйон реалізує тему інакшості через особистий досвід війни, еміграції, адаптації в нових суспільствах та трансформації мови під тиском російської агресії", - вказали у міністерстві.

Назва українського проєкту - "Плетіння сіток" - походить від практики колективного плетіння маскувальних сіток, поширеної серед українців в умовах повномасштабного вторгнення, що досліджується як символ колективного опору перед обличчям війни, зазначили у Мінкульті.

У Національному павільйоні наявні чотири проєкти: інсталяція "Робота" Олександра Бурлаки, фільм "Цивільні. Вторгнення" Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського, інсталяція "Щирі вітання" Каті Бучацької та відео "Сomfort work" Андрія та Лії Достлєвих.

"Українська культура є частиною європейської культури. Україна є частиною Європи, частиною глобальної культури та її проблем. У цей важливий час, я дуже радий, що існує це місце, де художники можуть спілкуватись та обмінюватись досвідом, де вони можуть демонструвати свої культурні продукти. Саме для цього і існує цей великий простір. Щоб через мистецтво створювати нові можливості та об'єднувати нас", – сказав комісар національного павільйону, заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

До учасників події через відеозвернення звернулась Перша леді Олена Зеленська.