opendatabot-z-momentu-vidkryttia-rynku-zemli-vzhe-zdiisneno-prodazh-1283-hektariv

Опендатабот: з моменту відкриття ринку землі здійснено продаж 1283 гектарів

 • 39730 переглядiв

За 3 місяці з моменту відкриття ринку землі для юридичних осіб в Україні, бізнес продав понад 1283 гектари землі. Зазначається, що 342 ділянки було продано, а 12 компаній було виключено з системи моніторингу земель за володіння менш ніж 100 гектарами.

Понад 1283 гектари землі продано після 3-ох місяців, як ринок землі став доступним для комерційних організацій. Водночас, ДЗК відстежує 271 української компанії, кожна з яких має у власності земельні ділянки розміром більше ніж 100 гектарів, передає УНН із посиланням на Опендатабот.

Деталі

З моменту відкриття земельного ринку для юридичних осіб, українські компанії продали понад 1283 гектари землі за 3 місяці, станом на 18 березня 2024 року. Несподівано, замість покупок, бізнес активно зайнявся продажем землі. З початку року було продано щонайменше 342 ділянки. У цей період 12 компаній продали свої землі і були виключені з системи земельного моніторингу, оскільки їхні земельні активи скоротилися до менше ніж 100 га.

На даний момент Державний земельний кадастр контролює 271 українську компанію, власників ділянок площею понад 100 гектарів.

Найбільшою кількістю землі в Україні володіють такі агрофірми: 

"Світанок":понад 5 тисяч га;

"Дружківське рудоуправління": 3,3 тисячі га;

"Землетрейд": 3 тисячі га.

Варто відмітити, що компанія "Землетрейд" за 3 місяці продала близько 160 гектарів своєї землі. Однак, за цей же період, найбільшу кількість землі — 284 гектари — продала компанія "А.Т.К.". Керівниця Центру аналізу політики "Зміст" Елліна Юрченко, висловила думку, що ще передчасно оцінювати ефективність ринку землі для юридичних осіб. Вона зазначила, що перші значущі результати з'являться тільки через 6-12 місяців після початку його роботи.

Юридичні особи ще до відкриття ринку землі для них могли придбати землю — тобто їх бенефіціари могли це зробити. Адже у громадян України була можливість купувати до 100 га, а з 1 січня 2024 року ліміт збільшився до 10 тисяч гектар. Тобто, можливо, компанії таким чином оптимізують свою кількість власників землі і далі продовжують купувати землю на фізичних осіб — громадян України

- каже вона. 

Нагадаємо

Кабінет Міністрів заборонив передачу у власність, користування та зміну цільового призначення земель, зайнятих Каховським водосховищем, на час дії воєнного стану та п'ять років після його завершення, щоб запобігти нецільовому використанню та уможливити майбутнє відновлення водосховища, спущеного внаслідок російської агресії. 

Ірина Колеснік

Економіка