parlament-provalyv-zakonoproiekt-pro-nakopychuvalnu-pensiiu

Парламент провалив законопроєкт про накопичувальну пенсію

 • 21471 переглядiв

Парламент не зміг ухвалити закон про накопичувальну пенсійну систему в першому читанні через недостатню кількість голосів, а його майбутні перспективи є невизначеними з огляду на необхідність схвалення МВФ та Світового банку, а також демографічну невизначеність, спричинену війною.

Верховна Рада не змогла ухвалити законопроєкт №9212 про накопичувальну пенсійну систему в першому читанні через недостатню кількість голосів, його відправили назад ініціаторам законодавства, повідомили у четвер народний депутат Ярослав Железняк, пише УНН.

Парламент провалив у першому читанні №9212 про закон про накопичувальне пенсійне забезпечення. За лише - 214. Відправили суб'єкту ініціативи - 235

- написав Железняк у Telegram.

"Я не думаю, що навіть у разі ухвалення був би шанс для закону в найближчому майбутньому. У МВФ є конкретна норма, що будь-які зміни по пенсійній системі мають бути погоджені з Світовим банком. А поки незрозуміла ситуація з демографією (через війну), то порахувати макро для такої зміни дуже важко. Точніше неможливо", - зазначив Железняк.

Що передбачає законопроєкт

Запропонованим нині документом передбачається встановлення обов'язкової участі у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов'язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

Зокрема документ передбачає, що з 2025 року на персональні рахунки кожної працюючої людини, відкритих в державному Уповноваженому пенсійному фонді, щомісяця буде надходити у вигляді додаткових пенсійних накопичень 2% від фонду заробітної плати: 1% - з ЄСВ, 1% - з Державного бюджету. У 2026 році відрахування становитимуть відповідно 3%, а в 2027 році - 4%.

Також очікується, що держава гарантуватиме збереження пенсійних коштів, а коли власник пенсійного рахунку піде з життя, сума пенсійних накопичень може бути успадкована.

"Передбачається, що в майбутньому, коли приватний сектор та Національна комісія з цінних паперів та фондових ринків будуть готові, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди, компанії з управління активами долучаться до системи накопичень", – зазначала голова профільного комітету Галина Третьякова.

Водночас, міністр фінансів Сергій Марченко зазначив в одному з інтерв'ю, що до війни був прихильником пенсійної реформи і допомагав її просувати, й зараз "концептуально" Мінфін її підтримує. Та в умовах війни її реалізація може бути занадто складним завданням, вважає міністр. Подібного висновку у своїх зауваження до законопроекту дійшли і в Державній податковій службі - там вказали, що запровадження накопичувальної пенсійної системи в умовах триваючої агресії може не дати очікуваного фінансового результату для громадян.