ponad-600-ukrainskykh-kompanii-ne-povernutys-u-svoi-rehiony-z-pochatku-viiny-kudy-naichastishe-pereizhdzhaie-biznes

Понад 600 українських компаній не повернулись у свої регіони з початку війни: куди найчастіше переїжджає бізнес

 • 22731 переглядiв

З початку повномасштабної війни в Україні було зафіксовано 18 944 випадки переїзду бізнесу з одного регіону в інший, причому найпопулярніший маршрут - з Києва до Київської області, куди переїхала 981 компанія.

Майже 19 тисяч разів компанії змінили своє місце реєстрації від початку 2022 року. Найпопулярнішим напрямкам для переїзду став маршрут з Києва до Київської області. Про це повідомляє Опендатабот, пише УНН.

Деталі

Від початку повномасштабної війни в Україні зафіксовано 18 944 випадки переїзду бізнесу з одного регіону в інший. Найчастіше це стосується компаній у сфері оптової торгівлі, які складають 39,4% від загальної кількості. Також до лідерів у переїзді увійшли компанії, які займаються будівництвом (6%) та нерухомістю (4,4%).

Серед підприємців найчастіше відбувається переїзд з Києва (33,2%) та Дніпропетровської області (9,6%), а також з Київської області (8,5%). Ці самі регіони є й місцями найбільшої активності у сфері переїзду бізнесу. Наприклад, Київ став лідером серед регіонів, куди найчастіше релокуються підприємства, займаючи майже 28% від загальної кількості релокацій.  

Наразі найпопулярніший маршрут для переїзду бізнесу:

  • з Києва до Київської області: цей шлях обрали 981 компанія.
  • з Київської області до Києва — 780 компаній.
  • з Києва до Дніпропетровщини — 779 компаній.

Варто відзначити, що зі 173 компаній, які переїхали, а потім повернулися до свого першого регіону, найчастіше бізнес знову вирушав до Києва — це стосується 59 компаній. Однак 626 підприємств переїжджали неодноразово, але так і не повернулись до першого місця реєстрації.

Нагадаємо

Протягом останніх п'яти років спостерігається тенденція, коли жінки відкривають більше ФОПів, ніж чоловіки. У 2022 році, у зв'язку з повною масштабною війною в країні, кількість нових ФОПів значно зменшилася, проте жінки залишалися більш активними у цьому напрямку.

Релокація підприємств: в Україні вдалося зберегти понад 35 тис. робочих місць28.11.22, 10:43 • [views_866490]

Ірина Колеснік

Економіка