pryzupynennia-konsulskykh-posluh-dlia-cholovikiv-za-kordonom-komitet-rady-z-natsbezpeky-khoche-vyklykaty-mzs-dlia-roziasnen

Призупинення консульських послуг для чоловіків за кордоном: комітет Ради з нацбезпеки хоче викликати МЗС для роз’яснень

 • 14119 переглядiв

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки планує викликати представників міністерства закордонних справ для пояснення їхнього наказу про призупинення консульського обслуговування українських чоловіків за кордоном у зв'язку з новим законом про мобілізацію.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки планує викликати представників МЗС для роз’яснення розпорядження про призупинення надання консульських послуг для українських чоловіків за кордоном. Про це заявила членкиня комітету, народна депутатка Соломія Бобровська в ефірі Радіо Свобода, передає УНН

Деталі 

Бобровська зазначила, що після набуття чинності мобілізаційного закону, тобто після 18 травня, у чоловіків призовного віку є два місяці на оновлення військово-облікових даних. 

Народна депутатка назвала розпорядження міністерства "напівзаконним". 

"За три місяці фактично незаконно чи напівзаконно видали таке розпорядження, яке має сумнівний результат, адекватність і зміст".

За її словами, це питання є в компетенції комітету з нацбезпеки, тому що за час роботи над законопроєктом МЗС не подавало коментарів та правок.

"МЗС я не пригадую на жодному комітеті, з приводу коментарів і правок, які б відносилися до законодавства, до змін закону про мобілізацію. Тому я думаю, що ми на найближчий комітет їх (МЗС – ред.) викличемо, щоб вони пояснили, що за збурення, про яке вони нас не попереджали", – сказала Бобровська.

Нагадаємо 

Міністерство закордонних справ України тимчасово призупинило прийом нових заяв на консульські послуги від українських чоловіків віком 18-60 років  за кордоном, у зв'язку з новим законом про військову службу та мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.