sohodni-vsesvitnii-den-borotby-iz-khvoroboiu-parkinsona-skilky-liudei-strazhdaiut-na-tsiu-neduhu-v-ukraini

Сьогодні Всесвітній день боротьби із хворобою Паркінсона: скільки людей страждають на цю недугу в Україні

 • 23476 переглядiв

Зараз у світі налічується понад 4 мільйони людей, які страждають на хворобу Паркінсона. Вчені прогнозують, що до 2040 року їх кількість сягне понад 14 мільйонів, оскільки людство стрімко старіє.

Сьогодні, 11 квітня, у багатьох країнах відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби із хворобою Паркінсона, пише УНН.

Хвороба Паркінсона – поволі поступальне дегенеративне захворювання центральної нервової системи, яке головним чином проявляється руховими порушеннями у вигляді гіпокінезії, ригідності м’язів, тремору спокою і пасторальних розладів, а також вегетативними, когнітивними, афективними та іншими розладами.

Як окрему хворобу її вперше у 1817 році її описав британській лікар Джеймс Паркінсон.

Хвороба Паркінсона має три основні симптоми:

– тремтіння: тремор, який зазвичай починається з голови й руки (частіше, коли кінцівка розслаблена);

– брадикінезія: уповільнення руху, коли фізичні рухи набагато повільніші за норму, що може ускладнювати повсякденні завдання і призвести до характерного повільного пересування дуже маленькими кроками;

– ригідність: скутість і напруга у м’язах, що може ускладнити переміщення і вираз обличчя, а також може призвести до болісних м’язових спазмів (дистонія).

Зараз у світі налічується понад 4 мільйони людей, які страждають на хворобу Паркінсона. Вчені прогнозують, що до 2040 року їх кількість сягне понад 14 мільйонів, оскільки людство стрімко старіє.

Перші симптоми захворювання найчастіше з’являються у віці 55-60 років, однак, за даними ВООЗ, на вікову групу 20-50 років припадає приблизно 5% усіх зареєстрованих випадків. Такі випадки класифікують як хвороба Паркінсона молодого віку.

Згідно зі статистикою МОЗ, в Україні зареєстровано понад 23 тисячі людей із хворобою Паркінсона, або 61,4 на 100 тисяч населення. Кожного року про цей діагноз дізнаються від лікарів близько 2,5 тисяч українців

Наразі хвороба Паркінсона є невиліковною, всі наявні методи лікування спрямовані на полегшення її симптомів.

Ведення здорового способу життя є основним засобом профілактики хвороби Паркінсона:

– Повноцінне здорове харчування, не зловживання алкоголем;

– Рухливий спосіб життя, людям похилого віку для підтримки фізичної активності доцільно мати хобі, наприклад, садівництво;

– Психологічна готовність до стресових ситуацій;

– Своєчасний профілактичний та медичний огляд, своєчасне лікування будь-яких захворювань.