ssha-peredaly-ukraini-atacms-dlia-udaru-po-obiektakh-rf-v-tot-zsu-vykorystaly-yikh-mynuloi-nochi

США передали Україні ATACMS для удару по об'єктах рф в ТОТ: ЗСУ використали їх минулої ночі

 • 21380 переглядiв

У березні Сполучені Штати надали Україні балістичні ракети великої дальності ATACMS в рамках пакету допомоги на суму 300 мільйонів доларів, що дозволить українським військам завдавати ударів по російських цілях у будь-якій точці окупованих територій.

США передали Україні балістичні ракети далекої дії ATACMS ще у пакеті допомоги на 300 мільйонів доларів у березні. Цю інформацію Голосу Америки підтвердив представник Пентагону Чарлі Дієц, передає УНН.

Деталі

Високопосадовець у Білому домі розповів Голосу Америки, що США надали Україні далекобійні ATACMS за вказівкою президента. Більше того, він підтвердив виданню інформацію про те, що Україна використала ці далекобійні ракети минулої ночі.

Представник адміністрації на умовах анонімності розповів, що Байден "наказав своїй групі з національної безпеки відправити ATACMS в Україну для використання на українській суверенній території в лютому", і це озброєння було включене в пакет оборонної допомоги, оголошений 12 березня. З міркувань безпеки "на прохання України" про цю передачу не оголошували.

США таємно передали Україні ракети ATACMS - Reuters24.04.24, 20:04 • [views_0]

За словами ще одного джерела Голосу Америки, на накий крок Білий дім зробив після інформації про те, що росіяни закупили й активно використовують балістичні ракети з КНДР проти України. Серед іншого тоді ЗМІ прокотилась інформація про безпрецедентні напади росії на цивільну інфраструктуру в Україні.

Посадовець Білого дому також зазначив, що ракети ATACMS, на думку американських політиків, гарантуватимуть, що сили рф не будуть у безпеці будь-де на окупованій території України.

До того ж із нинішнім пакетом допомоги на 1 мільярд Сили оборони України отримають необхідне підсилення для захисту від російської агресії.

США готують пакет допомоги для України: ракети ATACMS великої дальності серед можливих поставок24.04.24, 00:55 • [views_0]

Контекст

Донедавна Вашингтон заявляв про неможливість надати Україні ATACMS великої дальності через те, що це викликало занепокоєння власною військовою спроможністю США. Однак у січні Пентагон закупив із виробництва нові ATACMS, тож із старіших запасів зміг передати ці ракети далекої дії силам оборони України.

Також експерти раніше припускали, що надання ATACMS з боку США  додасть аргументи для того, щоб Німеччина надіслала Україні далекобійні авіаційні ракети Taurus.