ssha-zvynuvatyly-iran-u-planuvanni-atak-na-korabli-v-chervonomu-mori

США звинуватили Іран у плануванні атак на кораблі в Червоному морі

 • 41551 переглядiв

США звинуватили Іран у причетності до планування нападів єменських повстанців-хуситів на комерційні судна в Червоному морі, що призвело до зміни маршрутів судноплавства. Іран заперечує свою причетність; тим часом, для захисту морського судноплавства була сформована військово-морська коаліція на чолі з США.

Іран був "глибоко залучений" у планування операцій проти комерційних суден у Червоному морі, і його розвідувальні дані мали вирішальне значення для того, щоб дати можливість єменському руху Хусі атакувати кораблі. Про це заявили у Білому домі,  пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Підтримувані Іраном хуси, які стверджують, що їхні атаки спрямовані на підтримку палестинців, які знаходяться в облозі Ізраїлю в Газі, атакували комерційне судноплавство в Червоному морі за допомогою безпілотників і ракет, змушуючи вантажовідправників змінювати курс і йти довшими маршрутами навколо південного краю Африки

Ми знаємо, що Іран брав активну участь у плануванні операцій проти комерційних суден у Червоному морі. Це узгоджується з довгостроковою матеріальною підтримкою Ірану та заохоченням дестабілізуючих дій хуситів у регіоні

речниця Білого дому з питань національної безпеки Адрієнн Вотсон. йдеться в заяві.

Іран заперечує причетність до атак хуситів у Червоному морі.

Минулого тижня США оголосили про створення військово-морської коаліції за участю 20 країн, яка має на меті допомогти захистити судна від атак у Червоному морі. Деякі із залучених країн заявили, що операції із захисту комерційних перевезень будуть частиною існуючих військово-морських угод.

Понад 20 країн приєдналися до коаліції для захисту судноплавства в Червоному морі – Пентагон22.12.23, 02:55 • [views_0]