the-economist-ukraina-namahaietsia-rozviazaty-pytannia-mobilizatsii-na-kyiv-chekaiut-vazhki-rishennia

The Economist: Україна намагається розв'язати питання мобілізації, на Київ чекають важкі рішення

 • 101503 переглядiв

Україна відчайдушно намагається знайти нових бійців, для посилення оборони на лінії фронту. Невдовзі Київ може прийти до важчих рішень щодо посилення мобілізації в країні.

Україна відчайдушно прагне розв'язати питання з мобілізацією, аби закрити лінію фронту новобранцями. Невдовзі на Київ можуть очікувати важкі рішення щодо поповнення війська. Про це йдеться у статті The Economist "Українська армія намагається знайти хороших новобранців", передає УНН.

Деталі

Зазначається, що багато з українських військових не очікували, що після елементарної військової підготовки у Західній Європі вони потраплять до штурмових бригад на найгарячіших ділянках фронту. 

Мобілізовані не знають, на яку ділянку фронту потраплять. Юристи називають такі дії "лотереєю розгортання". У виданні зазначають, що саме така "лотерея" ускладнює процес мобілізації.

У Economist зауважили, що подекуди армійське керівництво, яке намагається заповнити лави новобранців, почало вдаватись до рейдів у спортзалах і торгових центрах. Водночас журналісти вказують на низьку ефективність таких бійців.

17.12.23, 20:18 • [views_0]

Разом з тим неназваний старший офіцер наголошує, що потрібно посилити військо молодими бійцями. 

Ми бачимо 45 - 47-річних. Вони задихаються, коли добираються до лінії фронту

- заявив військовий у коментарі журналістам The Economist.

Усвідомлюючи цю проблему, Міністерство оборони України розпочало роботу над новою мобілізаційною стратегією.

Речник МОУ Ілларіон Павлюк сказав виданню, що частково проблема полягає в успіхах армії: багато громадян більше не сприймають війну в екзистенційних термінах, як це було одразу після вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Дехто помилково вважає, що є хтось інший, хто може зробити цю роботу за них

- пояснив Павлюк.

Зазначається, що реформи спрямовані на те, щоб дати тим, хто вагається, більший вибір: новобранці можуть, в більшій чи меншій мірі, записатися на конкретну посаду. Новий цифровий реєстр покращить розуміння міністерством кадрових ресурсів України. Крім того, з'явиться краща система відпочинку та ротацій.

Зрештою, добровольці будуть мобілізовані на певний період, а не безстроково, як це відбувається зараз.

У виданні вказують на 3 десантно-штурмову бригаду, яка має позитивний досвід набору нових бійців. The Economist зазначає, що роль грає не лише реклама у містах. Не менш важлива репутація бригади за грамотне командування, хороше оснащення та низький рівень втрат. Новобранці зазвичай проходять навчання протягом трьох місяців, на відміну від стандартного місяця.

Прессекретар бригади Христина Бондаренко каже, що добровольців не бракує. За її словами, до початку наступного року ця бригада стане найбільшою в Україні, розміром приблизно з дивізію НАТО.

Доповнення

Водночас The Economist наголошує, що за словами критиків  влада лише "робить вигляд", що мобілізується. Зокрема, полковник у відставці, який керував реалізацією мобілізаційної політики для західної частини країни з 2014 року Віктор Кевлюк каже, що Україна ризикує потрапити в пастку.

На його думку, росія посилить мобілізацію після завершення президентських виборів у березні. З ним погоджується і ГУР.

20.11.23, 17:59 • [views_0]

У виданні наголошують, що Зеленський увесь намагається опиратись закликам військового керівництва щодо посилення мобілізації. Наприклад, його вищий генералітет наполягав на зниженні віку, з якого можуть бути мобілізовані особи, які не є резервістами, що наразі становить 27 років. 

Були також і інші пропозиції щодо суворішого виконання мобілізаційних законів. У виданні кажуть, що президент відступив частково з політичних міркувань, начебто він не хоче надмірно дратувати населення.

Видання прогнозує, що попереду у влади - важкі рішення. Зокрема, для полковника Кевлюка армія - це звір, якого треба годувати.

У нас немає іншого вибору, окрім як бути кровожерливими

- каже він.

Проте деякі чиновники віддають перевагу більш консенсусному підходу. Високопоставлене джерело прогнозує медіакампанії, що пропагують національну жертовність і попереджають, що росія продовжує становити екзистенційну загрозу. 

2023-12-17T18:19:09.919Z • [views_929265]

Нагадаємо

Верховна Рада планує внести зміни до закону про мобілізацію, військовий облік та військову службу. Зокрема, планується скасувати відстрочку для студентів, які здобувають другу або третю вищу освіту.

Володимир Омельченко

Суспільство