tsi-resursy-potribni-borrel-ochikuie-shvydkoho-zavershennia-obhovorennia-u-radi-yes-shchodo-prybutkiv-z-aktyviv-rf-dlia-dopomohy-ukraini

"Ці ресурси потрібні": Боррель очікує швидкого завершення обговорення у Раді ЄС щодо прибутків з активів рф для допомоги Україні

 • 17790 переглядiв

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель очікує, що Рада ЄС завершить дискусію щодо використання коштів від арештованих російських активів для військової підтримки України через Європейський фонд миру, оскільки блок вважає, що це юридично обґрунтовано.

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що очікує швидкого завершення обговорення у Раді ЄС питання використання прибутків з арештованих російських активів для допомоги Україні, вказавши, що у блоці можуть подумати і про інші дії, але поки що вважають, що це те, що юридично підкріплено. Про це він сказав під час виступу у Європарламенті у середу, пише УНН.

Деталі

Боррель вказав, що місяць тому, як Верховний представник ЄС, запропонував Раді ЄС використати ці прибутки для підтримки України військовими засобами через Європейський фонд миру (EPF). І що це сталося "після довгих дискусій та ретельного вивчення норм верховенства права, які можна використати для оцінки того, що ми можемо і чого не повинні робити", за підсумками яких, з його слів, у блоці "дійшли висновку, що ці надприбутки (з арештованих російських активів - ред.) можуть бути використані для підтримки нагальних потреб українців у захисті самих себе".

"Я хочу ще раз наголосити, що ця ініціатива стосується лише використання доходів, отриманих від цих знерухомлених активів. Нне самих активів, не капіталу, а доходу, створеного цим капіталом", - зазначив Боррель.

"Ми можемо подумати і про інші дії, але поки що вважаємо, що це те, що юридично підкріплено. Тому ми можемо взяти ці доходи... і розподілити їх: 90% до Європейського фонду світу та 10% до бюджету Союзу", - наголосив головний дипломат ЄС.

І, з його слів, цю ініціативу було здійснено у повній координації з іншими державами G7 та у співпраці з нашими міжнародними партнерами.

Ця пропозиція була представлена Раді ЄС... Рада ЄС їх обговорює. Я сподіваюся, що їхнє обговорення скоро закінчиться, бо нам потрібні ці ресурси, щоб продовжити нашу допомогу Україні у вирішальний момент російської агресії

- підсумував Боррель.

19.04.24, 14:55 • [views_0]