u-yes-sohodni-zustrich-dlia-podalshykh-perehovoriv-shchodo-obmezhennia-importu-ahroproduktsii-z-ukrainy-politico

У ЄС сьогодні зустріч для подальших переговорів щодо обмеження імпорту агропродукції з України - Politico

 • 43471 переглядiв

Переговорники від Європейського парламенту та бельгійського головування в Раді ЄС зустрічаються сьогодні для подальших переговорів щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України.

Переговорники з Європарламенту та бельгійського головування у Раді ЄС зустрічаються сьогодні для подальших переговорів щодо обмеження імпорту сільськогосподарської продукції з України, повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Як вказано, це сталося після того, "як Польща та Франція вирішили, що останній компроміс не зайшов достатньо далеко".

Сьогодні, як повідомляється, переговори розпочнуться о 16:00 за місцевим часом, а зустріч європейських послів запланована на 19:00, щоб "затвердити результати переговорів".

"Думка Ради ЄС істотно зійшлася з позицією Європарламенту, і країни погодилися на жорсткіші обмеження", - вказує видання.

При цьому зазначає, що на пленарному голосуванні минулого місяця Європарламент "ухвалив ініціативу Європейської народної партії (EPP), яка любить позиціонувати себе як проукраїнську, посилити обмеження на імпорт та поширити їх на більшу кількість продуктів, включаючи зерно".

Видання пише про "перемогу потужного фермерського лобі Copa-Cogeca, яке переконало законодавців частково відступити у лібералізації торгівлі з Україною, запровадженої після повномасштабного вторгнення росії". "Але хоча результат хороший для лобістської спільноти та її членів, він поганий не лише для України, яка залежить від доходів від експорту сільськогосподарської продукції, а й для громадян ЄС, які зіткнуться з вищими цінами на продукти харчування через меншу конкуренцію та скорочення пропозиції", - пише видання.

Водночас видання зазначає, що "Європейський парламент досі не має єдиної позиції". "У той час як дві найбільші групи, ЄНП та "Соціалісти та демократи" (Socialists & Democrats), готові підписати додаткові обмеження, інші, включаючи "Оновити Європу" (Renew Europe) та "зелених", хочуть дотримуватися початкового компромісу", - ідеться у публікації.

Україна і Польща на урядових консультаціях обговорили ситуацію на кордоні та агроторгівлю: про що домовилися28.03.24, 14:28 • [views_0]

Юлія Шрамко

Економіка