v-ukrzaliznytsi-fiksuiut-zrostannia-perevezen-zernovykh-morskym-shliakhom-porivniano-z-sukhodolom

В Укрзалізниці фіксують зростання перевезень зернових морським шляхом, порівняно з суходолом

 • 26056 переглядiв

Україна перенаправляє зернові вантажі до морських портів Одеси, тому обсяг перевезень зерна морським транспортом збільшився.

У зв'язку з перенаправленням зернових вантажів з заходу країни на морські порти Одеси, обсяги передачі товарів через кордон з усіма країнами значно зменшилися. Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов, пише УНН.

Деталі

Протягом останнього тижня кількість вагонів з зерном, що направляються до одеських портів, зросла до 7 803 вагонів, що на 10,48% вище, порівняно з минулим тижнем.

Вагонопотік з зерновими вантажами переорієнтувався з західних кордонів на напрямок морських портів Одеси. Фіксується зменшення обсягів передачі зернових вантажів на кордонах з усіма сусідніми країнами - Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Румунією

- пише Валерій Ткачов.

За словами Ткачова, зараз передачі вантажів на західних кордонах нічого не заважає, прикордонні залізничні переходи працюють в штатному режимі.

Обсяг передачі зернових вантажів через кордон:

  • Із Польщею - 78,26 вагонів на добу, що на 14,93% менше, ніж у лютому 2024 року.
  • Із Румунією - 67,58 вагонів на добу, що на 24,07% менше.
  • Із Угорщиною - 35,55 вагонів на добу, що на 3,11% менше.
  • Із Словаччиною - 41,26 вагонів на добу, що на 26,99% менше.

У березні загальний показник середньодобової передачі зернових вантажів і жмихів становив 307 вагонів на добу. Це на 66 вагонів (або 17,69%) менше, ніж у лютому.

Додамо

Водночас, у одеських портах за тиждень на 3,18% зменшилося середньодобове вивантаження, склавши 1 368 вагонів на добу.

Ткачов пояснює, що збільшенню вивантаження в портах перешкоджають постійні повітряні тривоги, оскільки персонал портових операторів вимушений перебувати в бомбосховищах. Крім того, через системні атаки противника на енергетичну інфраструктуру відзначаються тимчасові перебої в живленні терміналів Одеського порту.

Нагадаємо

Протягом цього маркетингового року Україна експортувала майже 34,5 мільйона тонн зернових культур, причому 4,9 мільйона тонн було експортовано лише в березні, що свідчить про стабільний експортний рух, якому сприяють порти Одеси.

За цей маркетинговий рік Україна експортувала майже 34,5 млн тонн зернових - експерт 01.04.24, 14:38 • [views_0]