v-uriadi-planuiut-suttievo-rozshyryty-perelik-ahrokultur-yaki-mozhna-vyroshchuvaty-v-ukraini-ta-eksportuvaty

В уряді планують суттєво розширити перелік агрокультур, які можна вирощувати в Україні та експортувати

 • 38531 переглядiв

Уряд планує значно розширити перелік культур, які можна вирощувати та експортувати в Україні. Незареєстровані типи насіння можна додати до Переліку сортів рослин ОЕСР, але за певних умов.

Уряд впроваджує міжнародну практику, яка дасть змогу вирощувати та експортувати насіння сортів, які раніше не були зареєстровані в Україні. Нові типи насіння можна вносити до спеціального переліку Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), - для цього підприємцям необхідно подати заяву про сорт рослини та інформацію від країни власника сорту.

Про це йдеться у публікації на сторінці Мінагрополітики, передає УНН.

Деталі

В Україні реалізується міжнародна практика з виробництва та експорту насіння, - Мінагрополітики вже видало підтвердження для двадцятьох європейських сортів гібридної кукурудзи, відомості про які містяться у Переліку сортів рослин ОЕСР.

Як повідомляє відомство, насіннєві компанії України можуть вирощувати та експортувати насіння сортів, які не зареєстровані в Україні. Необхідна умова – внесення їх до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Підприємці, які мають намір ввезти в Україну таке насіння для розмноження, мають подати до Міністерство аграрної політики та продовольства України заяву. У відповідному зверненні необхідно підтвердити відомості про сорт рослини. Також важливо підтвердити згоду на розмноження насіння від країни власника сорту.

Довідково:

Порядок ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, який не внесений до Реєстру сортів рослин України, але міститься у Переліку сортів рослин ОЕСР встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2023 р. № 964.

Україна розширила участь у Схемах сортової сертифікації насіння ОЕСР, призначеного для міжнародної торгівлі.  Зокрема наступних схемах:

  • по хрестоцвітних та інших олійних або прядивних культурах;
  • по цукровому та кормову буряках від 22 грудня 2017 р. № С (2017) 143;
  • та у сортової сертифікації насіння трав і бобових культур від 16 лютого 2022 р. № С (2022) 44.

Нагадаємо

Процеси зміни клімату мають значний вплив, - вони не завжди негативні, оскільки їх можна успішно використовувати для розвитку сільськогосподарського сектору України. Наразі в регіонах української держави з’являються культури, які раніше не висаджувалися на відповідних територіях.

Україна та Польща намагаються вирішити спірні питання. Представники обох країн провели дискусії з участю профільних асоціацій, що створило стриманий оптимізм щодо майбутньої співпраці

03.04.24, 14:07 • [views_0]