vr-planuie-u-druhomu-chytanni-rozghliad-zakonoproektu-shchodo-protydii-domashnomu-nasylstvu

ВР планує у другому читанні розгляд законопроєкту щодо протидії домашньому насильству

 • 14592 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути у другому читанні законопроект, спрямований на вдосконалення процедур протидії домашньому насильству за ознакою статі відповідно до Стамбульської конвенції.

На одному з найближчих засідань Верховна Рада у другому читанні планує розглянути законопроект № 8329 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція). Про це УНН повідомляє з посиланням на порядок денний засідання ВР.

Деталі

Метою законопроекту є забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у відповідність до положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цим явищем та вдосконалення процесуального порядку розгляду таких справ.

Представленим законопроектом пропонується запровадження окремих інструментів, спрямованих на побудову ефективного провадження у справах про адміністративні правопорушення, пов’язаних із домашнім насильством та насильством за ознакою статі.

Одночасно законопроектом запроваджується адміністративна відповідальність посадових осіб у випадку неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини та відповідальність за сексуальне домагання.

Невтішна статистика випадків домашнього насильства: за 2023 рік кількість кримінальних проваджень в Україні зросла вдвічі08.03.24, 10:54 • [views_0]

Поліцейські наділяються правом розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з неповідомленням особою, стосовно якої винесено терміновий заборонний припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування, що дозволить розвантажити суди.

Змінами пропонується збільшити до 24-х годин строк адміністративного затримання осіб у випадках вчинення ними домашнього насильства, насильства за ознакою статі або невиконання термінового заборонного припису, в необхідних випадках, для встановлення особи або з'ясування обставин правопорушення.

Також пропонується збільшити строк розгляду справ за та встановити його відповідно до, що сприятиме забезпеченню належного провадження на невідворотності притягнення кривдників до відповідальності.

Доповнення

В березня цього року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав за основу євроінтеграційний законопроєкт щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.