vr-pryiniala-za-osnovu-zakonoproiekt-pro-stvorennia-klubu-biloho-biznesu

ВР ухвалила за основу законопроєкт про створення "клубу білого бізнесу"

 • 17472 переглядiв

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, який пропонує створити "клуб білого бізнесу" зі спрощеними відносинами з податковими органами для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №11084, яким передбачено створення "клубу білого бізнесу", для якого спростять стосунки з податковою, передає УНН.

Деталі

Законопроєкт, за даними з депутатського корпусу, за основу підтримали 270 нардепів.

Згідно з пояснювальною запискою до цього законопроєкту щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, він пропонує, зокрема:

• запровадження Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану;

• ведення Переліку забезпечуватиме Державна податкова служба України, а інформацію про включення до нього платник податків отримуватиме через електронний кабінет;

Також передбачається, що платники податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, включені до Переліку, отримуватимуть, зокрема, такі переваги:

• мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;

• скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування – 5 календарних днів;

• індивідуальні податкові консультації протягом 5 календарних днів;

• за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти зокрема із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі у режимі відеоконференції;

04.03.24, 21:55 • [views_0]

Нагадаємо

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук розкритикував ініційований Гетманцевим законопроєкт про "клуб білого бізнесу", заявивши, що він створить резервацію для еліти замість того, щоб вирівняти умови для всього бізнесу.

Крім того, член податкового комітету Ради Ніна Южаніна наголосила, що Гетманцев своїм законопроєктом про "клуб білого бізнесу" хоче під виглядом податкових нянь узаконити право податкової визнавати платника податків ризиковим для зупинки реєстрації податкових накладних. За її словами, Гетманцев обманув співавторів законопроєкту про "клуб білого бізнесу", насправді документ передбачає преференції для обраних.

На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, законодавча ініціатива голови податкового комітету Ради порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі. Про те, що законопроєкт Гетманцева містить дискримінаційні норми і має корупційні ризики йдеться і у висновку аналітиків Спілки українських підприємців.  

Анна Мурашко

Економіка