vr-ukhvalyla-zakon-shcho-vrehuliuie-rozmir-y-vyplatu-pensii-tym-khto-pratsiuvav-za-kordonom

ВР ухвалила закон, що врегулює розмір й виплату пенсій тим, хто працював за кордоном

 • 28359 переглядiв

Парламент ухвалив закон, який регулює нарахування пенсій тим, хто працював за кордоном та встановлює правила припинення пенсійних виплат у певних випадках.

Верховна Рада України прийняла у другому читанні урядовий законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України" (реєстр. № 9453), передає УНН із посиланням на нардепа Олексія Гончаренка.

Також парламент в цілому проголосував за законопроєкт про обчислення страхового стажу №9453. За нього проголосували 303 депутати

- написав Гончаренко у Telegram.

Документ врегульовує обчислення розміру пенсії пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали в Україні та за її межами, й окремо для держав колишнього СРСР та російської федерації (для військовослужбовців).

Зазначене питання потребувало додаткового врегулювання у зв’язку з денонсацією угод щодо пенсійного забезпечення з державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав. Раніше Пенсійний фонд України та пенсійний фонд російської федерації обмінювалися документами, якими засвідчувалися тривалість трудового стажу та суми заробітку -  зараз такий обмін неможливий.

Рада не змогла схвалити передачу адміністрування ЄСВ до Пенсійного фонду25.04.24, 13:07 • [views_0]

Україна також вийшла з Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць СНД в галузі пенсійного забезпечення, через що право на призначення пенсії в Україні втратять громадяни, які набули стаж в інших, крім російської федерації, державах-учасницях СНД.

Також документ встановлює можливість зарахування до трудового стажу, в тому числі і на пільговій основі, періоду роботи в країнах, з якими укладені відповідні угоди. Серед таких країн наразі є, зокрема, Польща, Іспанія, Болгарія, Грузія, Португалія.

Водночас, в документі вказується, що не зараховуються до страхового стажу будь-які періоди трудової діяльності на тимчасово окупованих територіях України після 19 лютого 2014 року "особі, яка після 19 лютого 2014 року проходила військову службу (службу) у Збройних Силах, органах внутрішніх справ, органах державної безпеки, Національній поліції, інших військових формуваннях, у тому числі на посадах рядового та начальницького складу, перебувала на посадах державної служби (в органах місцевого самоврядування, інших державних органах), у відповідних органах (формуваннях) російської федерації, добровільно займала посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, утворених на тимчасово окупованій території, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора, у тому числі в незаконних судових або правоохоронних органах, а також добровільно брала участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, утворених на тимчасово окупованій території, та/або у збройних формуваннях держави-агресора".

Документ передбачає також підстави припинення виплати пенсії:

- в разі тимчасового проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії та якщо особу визнано безвісно відсутньою, зниклою безвісти або оголошено померлою у встановленому законом порядку;

- тим, хто не отримував їх протягом 6 місяців поспіль у відповідних організаціях, або в разі відсутності протягом 6 місяців поспіль видаткових операцій в установах банків по відповідних поточних рахунках, а також якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Додатково пропонується відновити умови ідентифікації для внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах.

Щодо фізичної ідентифікації осіб, то документ передбачає можливість провести її не лише в органах Пенсійного фонду, а й в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID"), або шляхом посвідчення представником консульства місця проживання за кордоном.

Відповідно до норм документа, таку ідентифікацію особа має проходити до 31 грудня кожного року.

ВР легалізувала домашніх працівників: що це означає25.04.24, 13:06 • [views_0]