yaka-yizha-pidvyshchuie-ryzyk-smerti-vid-sertsevo-sudynnykh-zakhvoriuvan-rozpovily-u-moz

Яка їжа підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань - розповіли у МОЗ

 • 17445 переглядiв

Понад 30% харчових продуктів, протестованих в Україні, містять надмірну кількість трансжирів промислового виробництва, які підвищують ризик смерті від серцево-судинних захворювань.

Споживання понад норми промислово вироблених трансжирів підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Тим часом у понад 30% протестованих під час дослідження продуктів із супермаркетів та закладів харчування кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення.  Про це розповіли у міністерстві охорони здоров’я України, передає УНН.

Деталі

Як повідомляється, згідно з дослідженнями ВООЗ споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%.

Торік в Україні стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.  Пілотним містом став Львів.

Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований.

Як з’ясувалось, у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення.

За даними МОЗ, серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.

МОЗ впроваджує іноваційні підходи для протидії ВІЛ-інфекції15.04.24, 17:53 • [views_0]

Тетяна Краєвська

Здоров'я