yes-dosiah-uhody-shcho-dozvolyt-krainam-zaboronyty-import-rosiiskoho-sph-bloomberg

ЄС досяг угоди, що дозволить країнам заборонити імпорт російського СПГ – Bloomberg

 • 47929 переглядiв

ЄС досяг попередньої домовленості щодо газового регулювання, яка дозволяє країнам-членам заборонити імпорт російського та білоруського скрапленого природного газу для захисту інтересів безпеки без запровадження нових енергетичних санкцій. Формальне схвалення з боку Європейського Парламенту та Ради ЄС все ще необхідне.

Європейський Союз досяг попередньої угоди щодо газового регулювання. Це дозволить країнам фактично заборонити поставки скрапленого природного газу з рф та білорусі, без нових енергетичних санкцій. Про це пише Вloomberg, передає УНН.

Регламент міститиме положення, які дозволятимуть державам-членам встановлювати обмеження на постачання природного газу, в тому числі зрідженого природного газу (СПГ), з росії чи білорусі з метою захисту основних інтересів безпеки держав-членів або ЄС, у той час, як враховуючи безпеку поставок і цілі диверсифікації. 

– йдеться в заяві Ради ЄС після переговорів.

Деталі

Європейський парламент і Рада ЄС, що представляють країни-члени, схвалили в п’ятницю, 8 грудня, частину пакету, що встановлює спільні правила стосовно природного газу, відновлюваних газів і водню. Таким чином блок готується остаточно відмовитись від викопного палива. Зокрема, прийняття цього пакету, дозволить урядам країн-членів ЄС тимчасово заборонити російським і білоруським експортерам бронювати потужності інфраструктури, необхідні для поставок СПГ і природного газу.

Незважаючи на відсутність загальноєвропейських санкцій щодо російського газу, цей крок є одним із інструментів впливу на переорієнтацію постачання сировини, аби не купувати її у держави-агресорки, яка напала на україну.

Зазначається, що в той час, як трубопровідні потоки природного газу впали до рекордно низького рівня, поставки СПГ з москви зросли. Енергетична комісія ЄС Кадрі Сімсон на початку цього року закликала припинити поставки російського СПГ, заявивши, що компанії не повинні продовжувати довгострокові контракти після закінчення поточних.

Деякі країни Європи вже припинили купувати російський СПГ, наприклад Великобританія, Польща та країни Балтії.

Протягом багатьох років енергетика була зброєю росії проти економіки та солідарності ЄС та його партнерів. …Ми також запроваджуємо юридичну можливість для країн ЄС припинити будь-який імпорт газу з росії. Це наймасштабніше законодавство такого роду в історії. 

 — сказав законодавець ЄС Єжи Бузек, провідний переговірник парламенту.

У виданні зазначають, що даний регламент все ще потребує офіційного схвалення Європейського парламенту та держав-членів у Раді, аби стати законом.

Тетяна Салганік

Економіка