za-try-mistsia-v-ukraini-provely-131-operatsiiu-z-transplantatsii-orhaniv-naibilshe-na-lvivshchyni

За три місця в Україні провели 131 операцію з трансплантації органів: найбільше на Львівщині

 • 24186 переглядiв

У першому кварталі 2024 року Львівський центр трансплантації виконав 39 трансплантацій органів, що є найвищим показником в Україні. Загалом за перші три місяці 2024 року в Україні виконано 131 органну трансплантацію.

Від початку року у Центрі трансплантології Львова провели 39 операцій з трансплантації, і це найбільша по країні кількість. Про це заявили у Львівській міській раді, передає УНН.

Деталі 

За підсумками першого кварталу 2024 року, Центр трансплантології Першого медичного об’єднання Львова виконав найбільшу в Україні кількість пересадок органів. Лише за перші три місяці 2024 року в Україні виконано 131 органну трансплантацію. Із них 39 – у Центрі трансплантології Львова, і це найбільша по країні кількість.

- заявили у міськраді Львова.

У Центрі трансплантології Першого медичного об’єднання Львова заявили, що останніми роками в Україні активно розвивається система трансплантації, навіть попри повномасштабну війну. 

Зокрема, розвивається географія центрів та лікарень, де виконають пересадки органів, повсякчас розширюється.

Трансплантації будуть фінансуватися через програму медичних гарантій - МОЗ25.12.23, 14:42 • [views_0]

Нині 67% від усіх трансплантацій – це посмертне донорство. З кожним роком усе більше українців готові жертвувати органи своїх померлих рідних задля порятунку інших людей. Решта, 33%, це родинні пересадки органів

- заявили у Центрі трансплантології Першого медичного об’єднання Львова.

Доповнення

Зазначається, що  нині в національному листі очікування на трансплантацію перебуває 3013 пацієнтів. Більшість з них потребують пересадки нирки – 1961 людина. Печінки – 477 людей, серця – 455. 

Також у Львівській міськраді підкреслили, що Центр трансплантології Першого медобʼєднання Львова запрацював у 2021 році. Тут є 7 реанімаційних та 10 стаціонарних ліжок, а також 2 ізольовані операційні з новітнім обладнанням.

Нагадаємо

У Тернопільській області лікарі провели першу в Україні операцію з аутотрансплантації, під час якої повністю видалили злоякісну пухлину серця у військовослужбовця.

Володимир Омельченко

Суспільство