zelenskyi-svit-maie-chynyty-tysk-na-rf-dlia-zvilnennia-zaes-shchob-zapobihty-novym-radiatsiinym-katastrofam

Зеленський: світ має чинити тиск на рф для звільнення ЗАЕС, щоб запобігти новим радіаційним катастрофам

 • 14526 переглядiв

Окупація росією Запорізької АЕС загрожує новою радіаційною катастрофою, тому світ повинен чинити тиск на рф, щоб вона звільнила станцію і повернула її під контроль України.

Весь світ зобов'язаний чинити тиск на росію, щоб домогтися звільнення Запорізької АЕС, яку захопили росіяни. Тільки так можна запобігти новим радіаційним катастрофам, заявив Президент України Володимир Зеленський у річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції, передає УНН

Радіація не бачить кордонів і національних прапорів. Чорнобильська катастрофа продемонструвала, як швидко можуть виникнути смертельні загрози

- написав Зеленський у соцмережі X.

Він нагадав, що десятки тисяч людей ціною власного здоров'я та життя ліквідовували наслідки Чорнобильської катастрофи. 

Також пригадав, як на 35 днів у 2022 році росія окупувала Чорнобильську атомну електростанцію. Зі слів Президента, російські солдати розграбували лабораторії, захопили охоронців і знущалися над персоналом, а також використовували станцію як майданчик для подальших військових операцій.

Ось уже 785 днів російські терористи тримають у заручниках Запорізьку АЕС. І весь світ зобов'язаний чинити тиск на росію, щоб домогтися звільнення ЗАЕС і повернення її під повний контроль України, а також забезпечити захист усіх українських ядерних об'єктів від російських ударів

- наголосив Зеленський. 

Президент зауважив, що тільки так можна запобігти новим радіаційним катастрофам, якими постійно загрожує присутність російських окупантів на ЗАЕС.

"Ми пам'ятаємо самовідданість людей, які рятували життя у 1986 році. Ми цінуємо всіх, хто допомагає рятувати життя зараз", - додав голова держави. 

Нагадаємо 

Сьогодні, 26 квітня, чергова річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У всьому світі згадують події кінця квітня 1986 року, вшановують пам’ять ліквідаторів та людей, які померли від радіаційного опромінення, проводять заходи, щоб не допустити подібних техногенних катастроф у майбутньому.