zemlya-z-gelmintami-i-povitrya-z-metanom-pravozakhisniki-rozpovili-pro-nebezpeku-svinoferm

Земля з гельмінтами і повітря з метаном: правозахисники розповіли про небезпеку свиноферм

 • 44202 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Свиноферми викидають в повітря значну кількість забруднюючих речовин, серед яких: метан, сірководень, вуглекислий газ, аміак, пил, оксид азоту, метилмеркаптан, диметиламін, диметилсульфід. Ці речовини викликають сморід і небезпечні для здоров’я та життя людини. Про це заявила Правозахисна організація "Екологія-Право-Людина" (ЕПЛ), передає УНН.

Цитата:

"Викиди від тваринних комплексів становлять 18 % від усіх викидів парникових газів. До прикладу, з 1 тонни гною викидається 52 м3 біогазу, 60% якого складає метан, який належить до парникових газів. (…) Утворені газоподібні продукти розпаду зумовлюють неприємний запах. Пил, що викидається з ферми у повітря, сприяє транспортуванню неприємного запаху", - наголосили в ЕПЛ.

Деталі

Присутність неприємного запаху поблизу свинокомплексу може свідчити також про недотримання підприємством встановлених меж санітарно-захисної зони. До того ж забруднюються й землі, які розташовуються поблизу свиноферм.

"Гній та послід часто вносяться неконтрольовано фермерами на поля без дотримання вимог щодо його витримування, стерилізації, дотримання норм та методів внесення в ґрунт. До прикладу, свиноферма АПП "Гряда" (с. Гряда, Жовківський район, Львівська область) функціонувала 7 років без відповідних лагун-гноєсховищ, а гній без витримки вивозився одразу на поля. У ґрунтах навколо свиноферми, куди вивозили гній, було знайдено яйця гельмінтів", - зауважиили в ЕПЛ.

Фахівці запевняють, що виявлення яєць гельмінтів є найбільш точним показником санітарного фекального забруднення об’єктів довкілля. Потрапляють яйця гельмінтів у ґрунт разом із гноєм, адже в 1 літрі цих відходів може міститися від сотень до десятків тисяч яєць гельмінтів, і деякі з них зберігають життєздатність протягом декількох років.

Доповнення

Італійці показали жорстоке поводження зі свинями на фермах. 

До теми

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грам на тиждень.

Довідково

Червоне м'ясо - всі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

Українські Національні Новини

Економіка