borrel-yes-z-pochatku-vtorhnennia-rf-nadav-ukraini-viiskovu-dopomohu-na-31-mlrd-yevro

Боррель: ЄС з початку вторгнення рф надав Україні військову допомогу на 31 млрд євро

 • 29553 переглядiв

З початку повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року ЄС надав Україні військового обладнання на 31 мільярд євро і планує збільшити підтримку через новий фонд на 5 мільярдів євро та перенаправлення надприбутків від знерухомлених російських активів.

ЄС поставив Україні військового обладнання на 31 мільярд євро з початку повномасштабного вторгнення рф в лютому 2022 року, повідомив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у дописі в блозі, опублікованому 25 березня, пише УНН.

Хоча Європейський фонд миру (EPF) спочатку не було створено для цього, він став основою нашої військової підтримки України. Наразі ми використали 6,1 млрд євро з EPF, щоб стимулювати підтримку України з боку держав-членів ЄС, і разом із ними ЄС поставив в Україну військове обладнання загалом на 31 мільярд євро з початку війни. І ця цифра збільшується з кожним днем

- зазначив Боррель.

Як вказав головний дипломат ЄС, завдяки цим коштам "ми продовжили нашу військову підтримку України".

"Окрім іншого, до літа цього року ми навчимо 60 тисяч українських солдатів; ми передали Україні 500 тисяч артилерійських снарядів, а до кінця року їх буде понад 1 мільйон", - вів далі Боррель.

Окрім того, за його словами, "європейська оборонна промисловість також надає Україні 400 тисяч снарядів за комерційними контрактами". "Чеська ініціатива щодо закупівлі боєприпасів за межами ЄС доповнює ці зусилля. Однак цього далеко не достатньо, і нам необхідно збільшити як наші виробничі потужності, так і фінансові ресурси, які спрямовуються на підтримку України", - наголосив Боррель.

Він нагадав при цьому, що минулого понеділка на Раді ЄС із закордонних справ ухвалили рішення створити новий Фонд допомоги Україні в межах EPF, "із 5 мільярдами євро для продовження військової підтримки України". "Минулої середи я також запропонував Раді ЄС перенаправити 90% надприбутків від російських знерухомлених активів до EPF, щоб збільшити фінансові можливості військової підтримки України", - зазначив він.

Як зазначив голова дипломатії ЄС, на сьогодні фінансова стеля EPF, що розпочинали з 5 млрд євро, становить 17 мільярдів євро.

І, з його слів, Європейський фонд миру допомагає не лише Україні. "Наразі ми використовували його для підтримки 22 партнерів та організацій. 

При цьому Боррель зазначив, що потрібно зробити більше для збільшення потужностей і виробництва.

"Удома нам необхідно інвестувати набагато більше та допомогти нашій оборонній промисловості збільшити її виробничі потужності. Іншого рішення не існує, якщо ми подивимося на масштаби оборонних потреб України, а також наших держав-членів, яким необхідно поповнити свої запаси та придбати нове обладнання", - зауважив він.

Також голова дипломатії ЄС зазначив, що у ЄС "необхідно стимулювати набагато більше спільних закупівель, краще забезпечити безпеку постачання, закріпити українську оборонну промисловість у Європі та організувати масштабне промислове нарощування". "Нам також необхідно освоїти нові військові технології, такі як дрони чи штучний інтелект. Європейське оборонне агентство, яке має центр інновацій, продовжить відігравати ключову роль у цих зусиллях", - вказав він.

Боррель: зміцнення української оборонно-промислової бази стане частиною безпекових зобов'язань ЄС для України11.03.24, 10:54 • [views_0]