gotuyuchis-do-golosuvannya-slugi-narodu-vlashtuvali-tyutyunoviy-performans-pid-viknami-zelenskogo

Готуючись до голосування: "слуги народу" влаштували "тютюновий" перформанс під вікнами Зеленського

 • 18277 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. Сьогодні під Офісом Президента народні депутати влаштували акцію з метою привернути увагу до проблеми тютюнопаління. Про це у своєму Facebook написала народний депутат від партії "Слуга народу" Лада Булах, передає УНН.

"Сьогодні день без тютюну. Ми зібралися біля Офісу Президента, щоб привернути увагу суспільства до проблеми тютюнопаління, яку ми звично толеруємо. Ми працюємо, щоб діти не почали палити і мали право на здоров'я", – написала вона.

В рамках організованого перформансу нардепи виставили на вулиці гігантські пачки сигарет із зображенням хвороб, що викликає паління.

Доцільно зауважити, що у ВР сьогодні зареєстрований та вже включений до порядку денного (від 20 травня) законопроект "Слуг народу" №2813 "Про внесення змін до деяких законів України з охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну". Серед його авторів - Лада Булах та інші учасники акції.

Документ, зокрема, передбачає заборону видимої викладки сигарет на вітринах, а також заборону на виробництво округлих і скошених країв упаковок сигарет.

Цей законопроект ЗМІ приписують так званому "антитютюновому лобі", який, втім, не направлений на зменшення поширення тютюнопаління серед молоді, а лише призведе до збільшення дефіциту державного бюджету. Так принаймні прогнозує економіст Олексій Кущ і пояснює, що передбачена докоментом уніфікація упаковки призведе до росту контрабанди.

"Це - "подарунок" для контрабандистів, адже підробити її буде значно легше", - зазначає експерт у власному дописі на Facebook.

"Як наслідок, такі дії призведуть до колосального скорочення акцизних зборів і так звані "дійні корови" (табачники - ред.) українського бюджету перестануть давати ті кошти, які могли б. За даними відомої міжнародної аудиторської компанії PwC, український бюджет недоотримає близько 15 мільярдів гривень в разі введення цього законопроекту", - аргументує Кущ.

Натомість, законодавчі ініціативи, які наявні в парламенті, і які реально могли би знизити рівень популярності та вживання тютюну серед молоді - на разі не розглядаються, або ж взагалі відкликані.

Наприклад, законопроект №9065 (нині відкликаний) пропонував захищати українську молодь від доступних алкоголю і тютюну шляхом запровадження кримінальної відповідальності за втягнення неповнолітніх у пияцтво.

Також передбачав заборону на продажу алкоголю і сигарет поблизу шкільних установ (в торгових точках менше 40 м кв, якщо вони розташовані ближче 200 метрів до навчальних закладів). Крім того, документом було передбачене стократне збільшення штрафів за продаж тютюну та алкоголю неповнолітнім особам.

Ще одна антитабачна ініціатива, спрямована на боротьбу з популярністю паління серед молоді, зареєстрована під №2719 (наявні дві альтарнитівні редакції).

Документ передбачає заборону на сигарети та тютюн для самокруток з характерним запахом або смаком, а також на тютюнові вироби з певними добавками (що часто популярні серед молоді - ред.); заборону на тютюнові вироби із використанням на їхній упаковці привабливих символів чи знаків, у тому числі й торгівельних марок; заборону тютюну для перорального застосування, тощо.

Законопроект та його "альтернативи" майже 4 місяці перебувають "на ознайомленні" у депутатів без подальшого руху.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, куріння вбиває 8 мільйонів людей на рік. 

В Україні близько 15% неповнолітніх курять цигарки, і лише чверть молодих українців ніколи не курила.

Українські Національні Новини

Політика