na-tli-viiny-riven-vaktsynatsii-v-ukraini-praktychno-ne-zminyvsia-na-tochnist-danykh-vplyvaie-vyizd-liudei-za-kordon-ekspert

На тлі війни рівень вакцинації в Україні практично не змінився, на точність даних впливає виїзд людей за кордон - експерт

 • 20830 переглядiв

За словами Федора Лапія, голови Національної технічної групи експертів з питань імунізації, рівень імунізації в Україні залишився практично таким самим, як і до пандемії COVID-19: лише 85% дітей отримали три дози вакцин від кашлюку, дифтерії та правця протягом першого року життя, і дещо краще охоплення щепленнями від кору, паротиту та краснухи, хоча ці дані можуть бути не зовсім точними через те, що переміщені українці роблять щеплення за кордоном.

Рівень імунізації в Україні залишився практично таким самим, як і від початку пандемії COVID-19: лише 85% дітей отримали три дози вакцин від кашлюку, дифтерії та правця протягом першого року життя, і дещо краще охоплення щепленнями від кору, паротиту та краснухи, хоча ці дані можуть бути не зовсім точними через те, що є внутрішньо переміщені українці та біженці за кордон. Про це заявив голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій в ефірі телемарафону у п'ятницю, пише УНН.

Якщо орієнтуватися на ті офіційні дані, які ми маємо, він практично не змінився від початку пандемії COVID-19 або допандемічного періоду. Є коливання, але якщо подивитися на офіційні дані, то у 2023 році лише 85% дітей першого року життя були вакциновані проти кашлюка, дифтерії та правця трьома дозами, як це передбачено календарем щеплень. Трохи краща ситуація щодо вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи дітей в 1 рік та 6 років

- сказав Лапій, коментуючи, як змінився рівень імунізації за час війни.

Однак, він зауважив, що ці дані можуть бути "не зовсім точні", зважаючи на те, що є переселенці та біженці за кордон, у тому числі з дітьми.

"Такі низькі показники можуть бути пов'язані з тим, що біля 5 мільйонів виїхало з України, переважно діти, і діти отримують щеплення хто в Польщі, хто в Німеччині та в інших країнах, які надали притулок для українців, і ці дані можуть не потрапляти в статистику", - зазначив медик.

При цьому, наприклад, щоб кір був під контролем, має бути, з його слів, щонайменше 95% відповідного віку охоплення щепленнями.

Уперше за останні 7 років Україна повністю забезпечена необхідними вакцинами - МОЗ 23.04.24, 14:18 • [views_0]