na-zaes-eksperty-mahate-shchodnia-chuiut-artyleriiski-vybukhy-zvit

На ЗАЕС експерти МАГАТЕ щодня чують артилерійські вибухи – звіт

 • 47419 переглядiв

Експерти МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції в Україні продовжують чути щоденні артилерійські вибухи та стрілянину зі стрілецької зброї поблизу, що створює постійну загрозу ядерній безпеці.

Ядерна безпека і безпека в Україні знаходяться під постійною загрозою. Про це заявив у звіті 28 березня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що на ЗАЕС, найбільшій в Європі атомній електростанції (АЕС), експерти МАГАТЕ, які працюють на майданчику, протягом останнього тижня продовжували щодня чути вибухи на різних відстанях від станції.

За словами експертів, кілька разів звуки виходили звідти, імовірно, від артилерійського вогню.

У ніч на 22 березня та 27 березня було чути вогонь зі стрілецької зброї неподалік. Крім того, вчора на місці спрацювала сигналізація про авіаційний наліт, що відклало запланований візит групи МАГАТЕ на сховище сухого відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС до кінця дня.

Під час огляду, проведеного минулого тижня, команда МАГАТЕ не помітила жодних проблем, пов’язаних з ядерною безпекою. Проте ЗАЕС досі не забезпечила своєчасний та належний доступ для експертів МАГАТЕ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки та безпеки, включаючи деякі частини турбінних залів, ізолювальні ворота водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритий розподільний пункт 330 кВ на сусідній Запорізькій ТЕС

йдеться у звіті.

МАГАТЕ відомо про повідомлення в соціальних мережах і зображення, пов’язані з присутністю військ і техніки в одному з турбінних залів ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ повідомили, що ЗАЕС розпочала осушення одного зі спринклерних басейнів 5-го енергоблоку з метою його очищення, що триватиме близько трьох тижнів, після чого очищатимуть також спринклерний басейн 6-го блоку. Два енергоблоки входять до п’яти на ЗАЕС, які перебувають у холодній зупинці, а реакторний блок 4 – у гарячій зупинці для вироблення пари для опалення. 

У північно-східному місті Харкові 22 березня науково-дослідний комплекс, який до початку війни використовувався для виробництва радіоізотопів для медичного та промислового застосування, втратив зовнішнє живлення через обстріл, повідомляє український ядерний регулятор. . Зараз заклад працює на аварійних дизель-генераторах. Крім того, МАГАТЕ повідомили, що всі рівні радіації на місці залишаються в нормі.

Доповнення

Експерти МАГАТЕ на Хмельницькій, Рівненській та Південно-Українській АЕС, а також на Чорнобильському майданчику повідомили, що ядерна безпека продовжує підтримуватися, незважаючи на численні авіаційні нальоти за останній тиждень. Ремонт в турбінному залі блоку № 2 Хмельницької АЕС йде нормально, а блок № 4 Рівненської АЕС знаходиться в плановому простої. Цього тижня відбулася ротація експертів МАГАТЕ на Чорнобильському майданчику.

МАГАТЕ продовжило доставку обладнання, необхідного для підтримки ядерної безпеки в Україні. Цього тижня Рівненська АЕС отримала на майданчик портативний рентгенівський апарат для неруйнівного контролю, закуплений за кошти Великої Британії. Це була 42-га поставка обладнання в Україну з початку конфлікту, загальна сума допомоги становить понад 9 мільйонів євро.

МАГАТЕ починає оцінку антитерористичних заходів на атомній станції в японській Ніігата25.03.24, 17:13 • [views_0]