nahliad-za-rishenniamy-ta-novyi-mekhanizm-pryznachennia-kerivnytstva-do-rozghliadu-u-vr-hotuiut-zakonoproiekt-pro-mistsevi-administratsii

Нагляд за рішеннями та новий механізм призначення керівництва: до розгляду у ВР готують законопроєкт про місцеві адміністрації

 • 24081 переглядiв

Законопроект встановлює адміністративний нагляд за рішеннями органів місцевого самоврядування та пропонує новий механізм відбору та призначення голів місцевих державних адміністрацій.

Законопроєкт про місцеві адміністрації готується до розгляду в Верховній Раді, повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури, пише УНН.

Деталі

"Цей законопроєкт встановлює адміністративний нагляд за рішеннями органів місцевого самоврядування у відповідності до Європейської хартії місцевого самоврядування", - повідомили у міністерстві.

Також вказано, що законопроєкт "пропонує новий механізм відбору та призначення на посади керівництва місцевих державних адміністрацій".

Як вказав віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, території та інфраструктури Олександр Кубраков, ухвалення цього законопроєкту №4298 "має вирішальне значення для закріплення результатів реформи децентралізації".

За словами голови профільного комітету Верховної Ради Олени Шуляк, у затвердженому Плані Ukraine Facility на €50 млрд особлива увага приділяється просуванню децентралізації.

"Це не про обмеження прав місцевого самоврядування, а про впровадження, у тому числі, передового досвіду на основі Європейської хартії місцевого самоврядування", – зазначила нардеп Олена Шуляк, говорячи про законопроєкт.

Зазначається, що ключовими положеннями законопроєкту є "створення правових основ для функціонування місцевих державних адміністрацій префектурного типу до внесення змін в Конституцію України". Повноваження і завдання місцевих державних адміністрацій розподілені за ключовими напрямками:

  • координація територіальних органів центральних органів виконавчої влади;
  • забезпечення законності в діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування;
  • виконання галузевих повноважень та окремих повноважень органів місцевого самоврядування.

Також головам МДА та їх заступникам, за повідомленням, надається статус державних службовців, що передбачає підвищення вимог до претендентів на ці посади, таких як наявність досвіду та стажу, знання законодавства тощо. У разі ухвалення законопроєкту, термін повноважень голів обласних та районних державних адміністрацій становитиме до 5 років в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Також нова система нагляду за законністю рішень ОМС, як вказано, передбачає, що в разі виявлення невідповідності таких рішень Конституції та/або законам України, місцева державна адміністрація пропонуватиме ОМС усунути таку невідповідність впродовж 30 робочих днів. А у разі неусунення порушення, МДА будуть звертатися до суду з позовом про скасування такого рішення.

"Проєкт документу зараз на фінальній стадії розгляду і після внесення правок, обговорених під час консультацій, буде винесений на розгляд парламенту", - повідомили у міністерстві.

Україна передала ЄС план реформ для програми на 50 млрд євро, очікує на його схвалення - Шмигаль20.03.24, 13:57 • [views_0]