nbu-znyzyv-oblikovu-stavku-do-135percent

НБУ знизив облікову ставку до 13,5%

 • 25456 переглядiв

Національний банк України знизив облікову ставку з 14,5% до 13,5%, щоб підтримати кредитування та відновлення економіки, одночасно керуючи інфляційними ризиками.

Національний банк України знизив облікову ставку до 13,5%, повідомили в НБУ у четвер, пише УНН.

Деталі

"Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% із 26 квітня 2024 року", - ідеться у повідомленні.

Як вказали у регуляторі, продовжують цикл пом’якшення процентної політики, ураховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків для надходження міжнародної фінансової підтримки. "Це дасть змогу підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності", - вказали у НБУ.

"НБУ адаптуватиме монетарну політику в разі істотних змін у балансі ризиків. Так, зменшення ризиків для інфляції та курсової стійкості може створити передумови для додаткових кроків зі зниження облікової ставки та пом’якшення валютних обмежень, що підтримають розвиток кредитування та відновлення економіки", - зазначили у регуляторі.

Довідково

Облікова ставка визначає відсоток, під який банки можуть отримати кошти (рефінансування) від центробанку, і впливає на відсоток, під який банки дають кредити.