ponad-670-ipotechnykh-kredytiv-na-sumu-11-mlrd-hryven-vydaly-banky-ukrainy-u-sichni--3

Понад 670 іпотечних кредитів на суму 1,1 млрд гривень видали банки України у січні

 • 33998 переглядiв

У січні 2024 року українські банки видали 676 іпотечних кредитів на суму 1,1 мільярда гривень, більшість з яких були надані за програмою доступного житла "Доступне житло" і зосереджені в Київській, Одеській, Львівській та Вінницькій областях.

У січні банки України надали 676 іпотечних кредитів на суму 1,1 мільярда гривень, про це свідчать  дані щомісячного опитування банків щодо іпотечних кредитів НБУ, пише УНН.

Нацбанк щомісяця проводить опитування надання іпотечних кредитів банками, цього місяця результати такі:

Обсяг наданих населенню іпотечних кредитів у січні 2024 року зменшився на третину в порівнянні з попереднім місяцем (груднем 2023 року), але водночас перевищує показник за аналогічний період минулого року (січень 2023 року) більш ніж удвічі; 

 7 банків, що фінансували придбання житла, повідомили про видачу нових іпотечних кредитів у січні. Як і раніше, більшість угод укладається на вторинному ринку нерухомості; 

Основним рушієм в іпотечному сегменті залишається сприяння пільгового кредитування в рамках програми "єОселя", оскільки майже всі кредити, видані протягом останнього року, були надані в межах цієї програми;

Протягом трьох останніх місяців, середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами у січні залишилася стабільною на рівні 7,6% річних.

У січні 2024 року найбільший обсяг іпотечних кредитів було видано у Києві та Київській області, що становить 50% від загального обсягу. Також значні обсяги кредитів видано в Одеській, Львівській та Вінницькій областях. 

Нагадаємо 

З моменту запуску програми "Доступне житло" 7 800 українських родин отримали кредити на загальну суму 12 мільярдів гривень на придбання житла, з яких 204 кредити було видано минулого тижня.