popry-sanktsii-rosiia-prodovzhuie-kupuvaty-brytanski-avto-cherez-treti-krainy-zmi

Попри санкції: росія продовжує купувати британські авто через треті країни - ЗМІ

 • 20514 переглядiв

Незважаючи на західні санкції, росія, ймовірно, отримує британські розкішні автомобілі через сусідні країни, такі як Азербайджан, де експорт з Британії безпрецедентно зріс.

Попри санкції Заходу за повномасштабне вторгнення росії в Україну, москва, ймовірно, досі отримує британські автомобілі класу "люкс". Для цього рф використовує сусідні країни. Про це пише Sky News, передає УНН.

Деталі 

У виданні наголошують, що останнім часом з'явились безпрецедентно високі рівні експорту розкішних авто до країн-сусідів рф. Зокрема до Азербайджану. Так, в лютому, з Британії до Баку експортували автомобілів на 26 мільйонів фунтів.

Статистика свідчить, що ця маленька країна, в експорті  перевершила давно сформовані експортні ринки, такі як Ірландія, Португалія та Катар. Також згідно зі статистикою різке "сходження" Азербайджану майже збігається  з місяцем із запровадженням санкцій на експорт автомобілів до росії.  

Британію звинуватили у допомозі росії у "платі за війну з Україною": про що йдеться 24.04.24, 13:37 • [views_0]

Як нагадали у Sky News, британські автомобілі заборонено відправляти в росію як товари "подвійного призначення", адже вони можуть бути використані для розробки зброї. Окрім того, відповідно до певних обмежень на предмети розкоші до рф заборонені імпортувати будь-які авто вартістю понад 42 000 фунтів стерлінгів

Однак, попри те, що експорт британських автомобілів до Росії впав до нуля, він різко зріс до сусідніх з росією держав, включаючи Казахстан, Киргизстан, Грузію і, перш за все, Азербайджан

- пише Sky News.

Хоч наразі неможливо довести, куди зрештою потрапляють ці вантажі, є безліч доказів того, що ці країни використовуються як канали для контрабанди заборонених товарів до росії.

У виданні додають. що згідно з даними податкової служби Британії, за три місяці середня вартість автомобілів, що відправляються до Азербайджану, перевищила 115 000 фунтів стерлінгів. Це робить цей невеликий, відносно бідний економічний ринок одним знайдорожчих ринків розкішних автомобілів у світі - поряд зі Швейцарією, Люксембургом і Саудівською Аравією.

Загальна вартість експорту британських автомобілів до Азербайджану за два роки з моменту вторгнення в Україну та введення санкцій зараз становить 523 мільйони фунтів стерлінгів. 

США ввели санкції проти компаній, що допомагали Ірану постачати дрони в росію для війни в Україні25.04.24, 19:31 • [views_0]

Доповнення

Тим часом у Британії заперечують, що їхні авто можуть потрапити до рф. Зокрема, Британська автомобільна лобістська група "Society of Motor Manufacturers and Traders" впевнена, що підвищення експорту авто до Азербайджану на 800% можна пояснити внутрішніми факторами в азербайджанській економіці - і не пов'язане з російськими санкціями.

Британські автовиробники дотримуються всіх торгових санкцій і засуджують будь-яку сторону, яка ставить це зобов'язання під загрозу. Експорт автомобілів із заводів Великої Британії до Азербайджану зріс з 2019 року завдяки багатьом факторам, включаючи значний запуск нових моделей, відкладений попит і зростаючий внутрішній апетит до британських розкішних автомобілів

- заявив представник SMMT.

У виданні підсумовують, що автомобілі – не єдині британські товари, експорт яких до Центральної Азії та Кавказу також зріс. Зазначається, що під час свого візиту до Киргизстану, глава МЗС Кемерон визнав, що росія використовує країни Центральної Азії, щоб обійти санкції та побудувати свою "військову машину".

ЄС затвердив кримінальне покарання за порушення чи обхід санкцій12.04.24, 16:49 • [views_0]

Нагадаємо

ЄС розглядає можливість запровадження санкцій проти понад 10 компаній з росії, Туреччини, ОАЕ, Китаю та Гонконгу за імпорт заборонених європейських товарів на мільйони євро для використання російським військово-оборонним комплексом.