poshkodzhena-pid-chas-okupatsii-analitychna-laboratoriia-chaes-vidnovlena-na-40-vidsotkiv-shevchuk

Пошкоджена під час окупації аналітична лабораторія ЧАЕС відновлена на 40 відсотків - Шевчук

 • 21058 переглядiв

Центральна аналітична лабораторія на Чорнобильській АЕС, яка була розграбована російськими військами під час окупації, вже відновлена на 40% за допомогою міжнародних партнерів.

Відновлення Центральної аналітичної лабораторії, яку російські військові розграбували під час окупації, триває за участю міжнародних партнерів України. Про це заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук розповів в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

Деталі

За його словами, однією з нових функції Агентства стало відновлення об'єктів Чорнобильської АЕС після окупації. Україна проводить цю роботу у співпраці з міжнародними партнерами – МАГАТЕ, Єврокомісією, Департаментом енергетики США тощо.

Він додав, що досить швидко вдалося відновити ключові напрямки роботу, у тому числі систему радіаційного моніторингу та невинесення радіонуклідів поза межі зони відчуження та продовжуємо відновлювати матеріальну базу, яка була вкрадена або зруйнована. Зокрема, ведуться роботи з відновлення унікальної Центральної аналітичної лабораторії.

Була пошкоджена, але не зруйнована Центральна аналітична лабораторія. Її реально відновити. Півтора роки тому було затверджено разом з Єврокомісією план відновлення, знайдено ресурс для цього. Наразі лабораторію відновлено на 40 відсотків, у тому числі поставлені нові комп'ютери з новим програмним забезпеченням

- сказав він.

Нагадаємо

Під час окупації російські військові розграбували новітню Центральну аналітичну лабораторію в місті Чорнобиль вартістю 6 мільйонів євро. Лабораторія виконувала стратегічні функції. Зокрема, надавала послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, від кондиціонування до захоронення, а також на стадії досліджень та розробки технологій.

росіяни під час окупації ЧАЕС викрали та знищили майна на понад 1 млрд гривень - ОГП 26.04.24, 12:46 • [views_0]