postachannia-vidbuvaietsia-za-planom-v-dot-rozpovily-pro-zabezpechennia-zsu-produktamy-kharchuvannia-za-novymy-kontraktamy

Постачання відбувається за планом: в ДОТ розповіли про забезпечення ЗСУ продуктами харчування за новими контрактами

 • 315998 переглядiв

Минулого тижня 300 вантажівок з продуктами харчування розпочали доставку до військових частин по всій Україні за першими контрактами, підписаними "Державним оператором тилу", що гарантує, що Збройні сили не голодуватимуть, незважаючи на спроби деяких компаній зірвати цей процес.

Минулого тижня розпочались поставки продуктів харчування для Збройних сил України за першими контрактами, які були підписані держпідприємством "Державний оператор тилу" - 300 вантажівок вже попрямували до військових частин.

Власне, саме підписання цих контрактів було в якийсь момент під великим питанням. Адже деякі фірми намагалися оскаржити тендерні умови в судовому порядку, а згодом зірвали проведення торгів, знявшись з них.

Щоб не поставити під загрозу харчування українських бійців, в цій ситуації ДОТ не залишалося нічого іншого, як підписувати прямі контакти.

Як стартував процес поставок продуктів харчування для ЗСУ, чи всі постачальники виконують взяті на себе зобов’язання, чи є загроза того, що певні сили намагатимуться у будь-який спосіб зірвати поставки? Про це в ексклюзивному інтерв’ю УНН розповів  Директор з управління поставками "Державного оператора тилу" Яким Коваленко.

– Можна сказати, що контракти підписувалися в умовах наближених до бойових, адже ДОТ, фактично перебував у стані війні із фірмами, які хотіли зберегти стару систему. Чи ведеться зараз комунікація із постачальниками щодо їх готовності завозити продукти?

"Державний оператор тилу" веде регулярну комунікацію з усіма законтрактованими постачальниками щодо статусу організації поставок для оперативного вирішення усіх питань, які могли б перешкоджати їх вчасному отриманню військовими частинами. 

Одразу після контрактування команда ДОТ здійснила перевірку виробничих потужностей постачальників. Це реальні компанії, які працюють на ринку та мають всі об’єктивні підстави виконати свої зобов’язання якісно та в повному обсязі.

Всі 5 компаній ("Черкаський м'ясокомбінат", "Буський консервний завод", "Твій Хліб", "Фуд Гранд", "Юг Прод Торг") працюють в режимі 24/7,  оперативно налагоджують усі процеси. Маємо від них зворотний зв’язок, що постачання відбувається за планом. 

 – Постачання розпочнеться одразу в усіх регіонах України, чи це буде поетапний процес?

Минулого тижня відбулися перші поставки харчування відповідно до заявок, отриманих ДОТ від начпродів.

Це приблизно 300 фур з продуктами, які роз’їхалися по військовим частинам по всій Україні. Подальші поставки відбуватимуться регулярно за заявками військових частин.

– Які заходи будуть вживатися, якщо виникне серйозна загроза зриву поставок або з об’єктивних причин або з вини з якогось із постачальників?

Договори прописані таким чином, що кожен сектор, за який відповідає постачальник,  складається з обовʼязкових і додаткових областей. Кожна область закріплена за декількома постачальниками одночасно для мінімізації ризиків та забезпечення безперервності постачання. Якщо якийсь постачальник з певних причин не може вчасно здійснити поставку - її здійснює інший постачальник, за яким ця область чи області закріплені, як додаткові. 

15.03.24, 14:36 • [views_0]

– Які види продуктів за прикладом хлібобулочних виробів та води найближчим часом планується контрактувати безпосередньо у виробників і поставляти від них?

Станом на 28 березня ДOT закупив безпосередньо у виробників бутильовану воду. Щодо хліба: перші поставки хліба відбудуться у рамках каталогу. Проте, паралельно відбулися аукціони на закупівлю хліба у виробника, триває кваліфікація постачальників, що запропонували найбільш економічно вигідну комерційну пропозицію. Поки з постачальниками не підписані договори, хліб ЗСУ постачатимуть ті компанії, що законтрактував ДОТ на другий квартал.

Протягом другого кварталу ми працюватимемо над залученням виробників за новими категоріями, щоб вже з липня 2024 року певна кількість товарів закуповувалася окремо від каталогу. Закупівля безпосередньо у виробника з самого початку роботи ДОТ була нашою цільовою моделлю. Такий підхід дозволить зменшити вартість продукції, оскільки товари закуповуватимуться без посередників, а також розширити конкуренцію.

 – Чи намагалися фірми-саботажники у будь-який спосіб заблокувати процес початку виконання нових контрактів?

Ми отримуємо сигнали щодо спроб тиску на нових постачальників та виробників, які поставляють свою продукцію як субпідрядники. Здебільшого це залякування щодо закриття для них можливості постачання для ЗСУ, коли старі компанії "відновлять постачання". На жаль, також отримуємо сигнали щодо висловлення побажань від начальників продовольчих служб щодо виключного переліку виробників продукції від яких можливе приймання товару на військову частину.

 – Можна припустити, що певні недоліки при виконанні нових контрактів все одно будуть, і опоненти ДОТ захочуть цим скористатися і розпочати нову хвилю інформаційної атаки. Чи готові в ДОТ до цього, що робиться для мінімізації ризиків?

ДОТ співпрацює з міністерством оборони, ЗСУ, НАЗК, постачальниками, для того, щоб оперативно виявляти потенційні ризики та передавати інформацію відповідальним органам.

Ми сповідуємо відкритість у нашій діяльності. В аудиті потужностей постачальників приймала участь Громадська антикорупційна рада при МОУ, перебіг закупівель та поставок за всіма напрямками проактивно висвітлюється ДОТ.

Водночас, закликаємо вкладати гроші в обороноздатність країни, а не в замовні публікації проти ДОТ.

27.03.24, 12:45 • [views_0]