rada-lehalizuvala-domashnikh-pratsivnykiv-shcho-tse-oznachaie

ВР легалізувала домашніх працівників: що це означає

 • 19938 переглядiв

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який регулює працю домашніх працівників, дає визначення домашньої праці, встановлює вимоги до трудового договору, забороняє наймати на роботу неповнолітніх до 16 років та зобов'язує роботодавців забезпечувати безпечні умови праці.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт щодо регулювання праці домашніх працівників. Про це УНН повідомляє  з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка та законопроєкт №5695. 

Прийнято #5695 регулювання праці домашніх працівників. ЗА в цілому  - 231

- написав Железняк у Telegram.

Так, законопроєкт №5695 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників пропонує, зокрема: 

  • визначити домашню працю як роботу, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором;
  • не вважати домашньою працею роботу для домогосподарства, яка здійснюється особою нерегулярно та не більше 40 годин на місяць;
  • укладання трудового договору із домашніми працівниками. 

Не допускається прийняття на роботу домашнім працівником особи, яка не досягла 16-річного віку.

Також пропонується, що забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на роботодавця, крім випадків укладення між працівником та роботодавцем трудового договору про дистанційну роботу.  Працівник має право відмовитися від виконання важких робіт, робіт із шкідливими чи небезпечними умовами праці".