u-khersoni-zatrymaly-kolaboranta-yakyi-pid-chas-okupatsii-okhoroniav-rosiisku-kativniu

У Херсоні затримали колаборанта, який під час окупації охороняв російську катівню

 • 32080 переглядiв

Колаборанта, який охороняв російську катівню в окупованому Херсоні, коли він планував втекти за кордон. Чоловіку загрожує до 15 років позбавлення волі за сприяння окупаційним силам.

У Херсоні затримали ще одного колаборанта, який під час окупації міста охороняв одну з російських катівень. Про це пише УНН з посиланням на Службу безпеки України.

Деталі 

Зазначається, що час звільнення обласного центру затриманий спалив вороже "посвідчення тюремного наглядача" та переїхав до орендованої квартири, щоб "замести сліди".

У такий спосіб він планував переховуватись до січня 2025 року, коли йому виповниться 60 років, а потім виїхати за кордон як переселенець з півдня України.

Однак колаборант цього не дочекався – співробітники СБУ розшукали його і затримали у тимчасовому помешканні.

При обшуку в оселі затриманого виявлено мобільний телефон із доказами його злочинних дій, а також формений одяг російського зразка, який йому видали окупанти.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна

- резюмували в СБУ. 

У Херсоні колаборантці загрожує 15 років за незаконну "паспортизацію" та сприяння депортації українців07.03.24, 06:09 • [views_0]

Доповнення

За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення рф він працював інженером-електромеханіком на місцевому підприємстві.

Але після захоплення Херсона чоловік добровільно вступив до "адміністрації" російської тюрми, яка діяла у захопленій на той час місцевій виправній колонії.

Там його призначили "молодшим інспектором відділу нагляду та безпеки" окупаційної установи.

На цій "посаді" він охороняв камери, в яких тримали ув’язнених учасників руху опору в регіоні. У катівні росіяни катували українських патріотів і намагалися "вибити" з них згоду на співпрацю з агресором.

Нагадаємо

Колаборанта з Харківщини, який допомагав рф, фіксуючи місця дислокації українських військ та допомагаючи на російських блокпостах, затримали під час спроби втечі на окуповану територію. Тепер чоловіку загрожує до 12 років ув'язнення.