u-minenergo-proti-vidnovlennya-importu-elektroenergiyi-z-rosiyi

У Міненерго проти відновлення імпорту електроенергії з Росії

 • 12970 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. Україна виробляє електроенергію в надлишку і сенсу імпортувати продукт із сусідніх країн немає. Про це сьогодні у ході брифінгу повідомила в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець, коментуючи заяву голови НКРЕКП Валерія Тарасюка про необхідність відновлення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі після зняття карантину, передає УНН.

"Мені не зрозумілий такий коментар голови регулятора. Нагадаю, що одним із перших завдань антикризового штабу, очолюваного Прем'єр-міністром України, є припинення імпорту електричної енергії з Білорусі та Росії до кінця 2021 року, або до можливості паритетного доступу нашої генерації на такі ринки", - сказала вона.

Буславець нагадала, що сьогодні Україна має профіцит власної електроенергії. Платити кошти за імпортний продукт, паралельно обмежуючи власні генерації, не доцільно, каже в.о. міністра.

"Я вважаю це неприпустимим", - підкреслила вона.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі за двосторонніми договорами став можливим восени 2019 року - після схвалення парламентом необхідних нормативних змін. У пресі їх охрестили "правками Геруса" (Андрій Герус - Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг).

Голосування у ВР відбувалося 18 вересня, а вже з 1 жовтня російську електроенергію почала імпортувати компанія "Юнайтед Енерджі", пов'язана з Ігорем Коломойським.

До слова додамо, що Герус свою ініціативу пояснював необхідністю "підвищення конкуренції на ринку".

Українські Національні Новини

Економіка