yes-obmirkuie-zakhody-proty-iranu-cherez-mozhlyvu-peredachu-raket-rosii-reuters

ЄС обміркує заходи проти Ірану через можливу передачу ракет росії - Reuters

 • 97744 переглядiв

Лідери Європейського Союзу готові запровадити нові значні санкції проти Ірану на тлі повідомлень про те, що Тегеран надав росії балістичні ракети для використання проти України.

Лідери Європейського Союзу готові відповісти новими і значними заходами проти Ірану на тлі повідомлень про те, що Тегеран може передати росії балістичні ракети для використання проти України, з посиланням на проект висновків саміту, який відбудеться наступного тижня, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

"Європейська рада закликає треті сторони негайно припинити надавати матеріальну підтримку агресивній війні росії проти України", - ідеться у проекті тексту.

Як вказано, шість джерел повідомили Reuters, що "Іран надав росії велику кількість потужних балістичних ракет класу "земля-земля", що поглиблює військову співпрацю між двома країнами, які перебувають під санкціями США".

"Повідомлення про те, що Іран може передати росії балістичні ракети та пов'язані з ними технології для використання проти України, викликають велику стурбованість", - сказано у проекті висновків саміту 21-22 березня.

"Європейський Союз готовий відповісти швидко і в координації з міжнародними партнерами, включно з новими і значними заходами проти Ірану", - ідеться у проекті висновків.

У висновках, як повідомляється, також ідеться, що лідери закликатимуть Верховного представника ЄС Жозепа Борреля та Єврокомісію підготувати подальші санкції проти білорусі, Північної Кореї та Ірану.

Франція, Німеччина та Велика Британія у вересні минулого року зберегли санкції проти Ірану, пов'язані з балістичними ракетами та ядерним розповсюдженням, термін дії яких мав спливти у жовтні відповідно до іранської ядерної угоди 2015 року.

Офіційні особи тоді заявили, що рішення було ухвалено багато в чому через використання росією іранських безпілотників проти України та можливість передачі Іраном балістичних ракет росії.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив в інтерв'ю журналу House Magazine раніше цього місяця, що Лондон має інформацію про надання Іраном балістичних ракет росії.

"Так. Я не можу вдаватися до подробиць, - сказав Шаппс. - Незалежно від того, чи це балістичні ракети, чи безпілотні літальні апарати Shahed, які вони постачали росії, ми бачили, що якщо у світі йде боротьба, то часто Іран її підбурює або, у цьому випадку, допомагає забезпечувати харчовий ланцюжок".

Додатково

У Київському науково-дослідному інституті раніше повідомляли, що ворог почав використовувати ударні безпілотні літальні апарати типу "Shaheed 136", частини й уламки яких мають маркування серії "Ы" − перехідна версія зброї, яка, імовірно, зібрана вже на території росії. У них також були виявлені компоненти іноземного виробництва. А на внутрішній частині корпусу БПЛА росіяни почали залишати підписи.

"На жаль, традиційно ідентифіковані компоненти не російського виробництва, а саме: США, Канади та Японії.

"Інновацією" росіян стали підписи на елементах "Shaheed 136". У буквальному сенсі можемо вважати, що це своєрідний звіт відповідальної особи за підготовку збірки певної частини дрона. "Пакувальники" залишають свої "автографи" на внутрішній частині корпусу безпілотника. Щиро сподіваємося, що така "сучасна" технологія зрештою допоможе швидше ідентифікувати та притягнути російських злочинців до відповідальності", - розповів директор КНДІСЕ Олександр Рувін.