ukenru
ochyshchennia-gruntu-ta-richok-na-kharkivshchyni-tryvaie-likvidatsiia-naslidkiv-ataky-rosiian-na-naftobazu

Очищення ґрунту та річок: на Харківщині триває ліквідація наслідків атаки росіян на нафтобазу

 • 22624 переглядiв

російська атака на нафтобазу в Харківській області спричинила витік нафти, але рівень забруднення місцевих річок поступово знижується завдяки скоординованим зусиллям з локалізації та ліквідації розливу.

На Харківщині тривають роботи з ліквідації наслідків витоку нафтопродуктів через атаку "шахедів". Поступово знижується рівень забруднення місцевих річок. Про це заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у своєму Telegram-каналі, пише УНН.

Деталі 

Сьогодні відбулось засідання державної комісії ТЕБ та НС під головуванням віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександра Кубракова, де Синєгубов доповів щодо ліквідації наслідків витоку нафтопродуктів.

Збитки екології внаслідок атаки рф по нафтобазі на Харківщині оцінюються у 30 млн гривень - Міндовкілля 15.02.24, 14:23 • [views_0]

За його словами, вдалось запобігти витоку витік небезпечних речовин у річку Сіверський Донець. Наразі усі показники в нормі. Водночас є позитивна динаміка зниження вмісту нафтопродуктів у річках Немишля, Харків, Лопань, Уди.

Окрім того, ООН, посольство Швейцарії та "Укргазвидобування" передали 45 тис. літрів сорбенту та 625 метрів бонових загороджень.

Скоординували роботу ХОВА, рятувальників, міської ради, рибоохоронного патруля для ефективної роботи: на 14 локаціях встановили 261 метр бонових загороджень та застосували 4,3 тис. літрів сорбенту. Наразі регіон має у резерві ще 40 тис. літрів сорбенту та 364 метри загороджень

- резюмував голова ОВА. 

Разом з тим було очищено ґрунт на 5 вулицях та відновлено 6,5 тис. м. кв. дорожнього покриття. Силами міськради триває очищення території 35 приватних домоволодінь. Синєгубов підкреслив, що планується заміна ґрунту.

Також ОВА моніторить показники питної води. Лише на двох вулицях міста, безпосередньо на місці пожежі, відключені від централізованого водопостачання 4 колонки. Місцевим жителям організовано підвіз питної води.

Наслідки атаки росіян на нафтобазу: в одному з районів Харкова зафіксували забруднення питної води29.02.24, 19:57 • [views_0]

Влада домовилась із постійними партнерами з UNICEF щодо часткового фінансування обстеження довкілля в межах зони потенційного забруднення. 

Розробляємо покроковий масштабний план щодо цієї ситуації та незабаром представимо його профільному міністерству для погодження й реалізації

- підсумував Синєгубов. 

Нагадаємо

У ніч на 10 лютого, російські війська атакували Харків "шахедами". Внаслідок російської атаки безпілотниками була вражена цивільна інфраструктура.

Окрім того, виникло декілька масштабних пожеж. Згодом начальник Слідчого управління поліції області Сергій Болвінов розповів, що окупанти влучили у нафтобазу, що спричинило витік паливно-мастильних матеріалів.

Пожежу вдалося погасити лише через 60 годин.

Мер Харкова наказав перевірити всі нафтобази та небезпечні об'єкти після атаки росіян 9 лютого12.02.24, 18:20 • [views_0]

Володимир Омельченко

Суспільство