pokazaty-vsomu-svitu-yaku-trahediiu-iz-soboiu-nese-rosiia-lubinets-zaklykav-inozemnym-zmi-hovoryty-pro-viinu-v-ukraini

"Показати всьому світу, яку трагедію із собою несе росія": Лубінець закликав іноземним ЗМІ говорити про війну в Україні

 • 25432 переглядiв

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, підкреслив, що головна місія журналістів в Україні - показати світові трагедію, спричинену російською агресією, навівши статистику небезпек, з якими стикаються працівники ЗМІ, що висвітлюють війну, включаючи вбивства, затримання та порушення їхніх прав з боку росії.

Місія журналістів в Україні – показати всьому світу, яку трагедію із собою несе росія. На цьому наголосив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець під час свого виступу перед іноземними журналістами, передає УНН.

"Найпростіше не бути байдужим" — це слова Нарімана Джеляла, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. Саме тому хочеться сказати мільйонам людей: "Не будьте байдужими!".

– написав Лубінецьць.

Деталі

Лубінець розповів, що з такими заявами він виступив на Форумі із фундаментальних прав в межах тематичного напряму "Від руйнування до розширення прав і можливостей: захист демократії та громадянського простору в Європі". 

На ній мав змогу поспілкуватися з іноземними журналістами: звернутися до них і розповісти про те, якою є журналістика в Україні сьогодні, як наша інституція захищає права представників медіа і як їх порушує рф. 

Лубінець відзначив, що сьогодні головна місія журналістів в Україні – показати всьому світу, яку трагедію із собою несе росія, та навів статистичні дані про те, на яку небезпеку наражаються медійники, які розказують правду про війну в Україні.

1. З 2014 року росія вбила щонайменше 80 працівників ЗМІ, 16 з яких – під час виконання професійних обов’язків. Деякі – у своїх власних будинках через обстріли мирної інфраструктури Росією.

2. На ТОТ України росіяни затримують журналістів за те, що вони називають речі своїми іменами. Щонайменше 26 медійників зараз незаконно утримуються в російському полоні.

російського журналіста хочуть засудити до 8 років ув'язнення за "фейки" про вбивства в Бучі02.03.24, 07:22

Лубінець акцентував, що головний виклик України сьогодні – як в умовах агресії захистити права людей, зокрема й журналістів. Тому український омбудсмен звернувся до присутніх із закликами: 

1. Посилити політико-дипломатичний тиск на росію з метою повернення незаконно утримуваних журналістів.

2. Засудити зазіхання росії на незалежну журналістику на ТОТ України, зокрема вбивства, викрадення, свавільні арешти, тортури та переслідування журналістів.

3. Притягнути до відповідальності всіх винних у воєнних злочинах та злочинах проти людяності на території України, у тому числі щодо журналістів.

Наостанок, Лубінець запропонував присутнім спільно створити документ на цій зустрічі, який допоможе у вищезазначених цілях. А також закликав приїжджати в Україну, щоб показати всьому світу правду про російську агресію.

Лубінець закликав іноземні ЗМІ не висвітлювати псевдовибори на окупованих територіях України09.03.24, 18:38

Популярні

Новини по темі