ukenru
ukraina-rozsliduvatyme-vykorystannia-rosiiskoho-prohramnoho-zabezpechennia-dlia-kamer-u-systemakh-sposterezhennia

Україна розслідуватиме використання російського програмного забезпечення для камер відеоспостереження – міністр МВС

 • 47463 переглядiв

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко запевнив, що дані камер спостереження не можуть бути доступні іншим країнам, і пообіцяв ретельне розслідування звіту "Схем", в якому стверджується, що в Україні використовуються тисячі російських програмних камер.

Інформація з камер спостереження на дорогах України не могла передаватися до інших країн, водночас дані розслідування "Схем", що в Україні роками працювали тисячі камер із програмним забезпеченням від російського виробника, буде ретельно перевірено. Про це сказав голова МВС Ігор Клименко в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає УНН.

У МВС наші технічні працівники чітко говорять, що наша інформація не могла потрапити на будь-який сервер іншої країни. Система комплексного захисту інформації у нас доволі надійна.

– заявив міністр МВС.

Деталі

Клименко також пообціяв, що інформація, що була висвітлена в журналістському розслідуванні буде ретельно досліджена й вивчена.

Це питання не тільки до спеціальних служб. Це питання до комунальних служб, які встановлювали ці камери. Звичайно, це недопустимо, коли будь-яка камера, навіть гіпотетично, може бути підключена і передавати інформацію, тим паче під час війни, в будь-яку країну.

 – додав Клименко.

Міністр внутрішніх справ пообіцяв, що до комплексної перевірки можливого доступу російських спецслужб до даних із українських камер, залучать  представники військових адміністрацій.

"Попереду в нас дуже велика робота, щоб перевірити цю інформацію. Ще раз технічно, разом із відповідним технічним персоналом військових адміністрацій, подивитися на цю проблему", – зауважив Клименко.

Контекст

Розслідування проекту "Схеми" від видання "Радіо Свобода" довело, що в

Україні до 2022 року встановлювалися та функціонували тисячі камер відеоспостереження, які працюють на російському програмному забезпеченні TRASSIR , що пов’язують із діяльністю спецслужб рф.

Журналісти з’ясували що дані з цих камер перш ніж потрапити на телефон чи комп’ютер українського споживача, спочатку потрапляли на сервери у москві.

Камери з таким софтом закупили як державні підприємства, в тому числі, для встановлення на об’єктах критичної інфраструктури, наприклад на ЧАЕС, так і приватний бізнес. Масово купували їх у роздріб і пересічні українці у цілях безпеки для своїх помешкань.

Тетяна Салганік

Війна