v-islandiyi-cherez-rizik-viverzhennya-velikogo-vulkana-pogirshivsya-prognoz-dlya-ekonomiki-na-nayblizhchiy-rik

В Ісландії через ризик виверження великого вулкана погіршився прогноз для економіки на найближчий рік

 • 15564 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Ісландія заявила про ризик для економіки через можливе виверження вулкана. Про це повідомило Статистичне управління Ісландії, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Статистичне управління Ісландії погіршило прогнози щодо економіки країни, заявивши, що можливе виверження вулкана збільшує ризики.

У зв’язку з можливим виверженням статистичне управління знизило очікуване зростання валового внутрішнього продукту. Очікується, що у 2023 році ВВП зросте на 3,6%, хоча місяць тому цей прогноз складав 4%. А зростання у 2024 році очікується на 2,1%, а не на 2,5%, як було у жовтні. Поясняється, що динаміка зростання змінюється, оскільки розширення відбувається коштом чистого експорту, а не внутрішнього попиту.

Економіка Ісландії перебуває на високій ступені ризику. Центральний банк навіть підвищив ключову процентну ставку до 9,25%, що є найвищим рівнем з 2009 року. Bloomberg пише, що учасники ринку оцінюють це, як піковий рівень інфляції.

За прогнозом Статистичного управління, цього року інфляція в середньому становитиме 8,7%, а потім сповільниться до 5,6% у 2024 році. Раніше воно оцінювало зростання споживчих цін на рівні 4,9% в наступному році. За даними Статистичного управління Ісландії, до 2026 року інфляція наблизиться до цільового показника центрального банку у 2,5%.

Нагадаємо

Ісландія оголосила надзвичайну ситуацію після того, як серія землетрусів викликала побоювання з приводу виверження вулкана Фаградальсф’ядль. Влада видала розпорядження про евакуацію тисяч жителів міста Гріндавік на південному заході країни, як запобіжний захід.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    ВАКС змінив запобіжний захід голові Тернопільської облради

     • 12576 переглядiв

    Вимагав хабар у військового: на Буковині затримали голову ВЛК

     • 12874 переглядiв